19 september 2018 – Trimble presenterar vinnarna av Tekla Global Building Information Modeling (BIM) Awards, en tävling som vartannat år belyser världens mest imponerande strukturella byggprojekt. Vinnaren av det bästa BIM-projektet 2018 är Future Museum i Dubai, Förenade Arabemiraten, skapat av Eversendai Engineering L.L.C. Det svenska tävlingsbidraget Trafikplats Vega från ELU Konsult AB vann i kategorin Bästa Infrastrukturprojekt.

Tävlingen BIM Awards, som startade 1999, belönar projekt som uppvisar innovationskraft och som flyttar gränserna för vad som är möjligt inom konstruktion och BIM. I årets globala tävling deltog vinnarna från Teklas regionala BIM Awards som utgjordes av över 140 projekt från 36 länder. En kommitté bestående av fem branschexperter – Christian Jahn, Elbert O. Speidel, Marina Korol, Craig Garrett och Jari Heino – har utsett vinnarna. Urvalskommittén utvärderade de 16 finalisterna i en objektiv bedömning av samarbete, genomförande, innovation och byggbarhet.

– Jag har verkligen uppskattat att få ta del av alla spännande projekt som deltar i tävlingen. Vinnaren i BIM Awards, Framtidsmuseet i Dubai, flyttar gränserna för vad som kan konstrueras och visar vad som är möjligt med innovativ modelleringsteknik. De visar att Tekla är ett den perfekta BIM-programvaran för att genomföra projektet med den detaljrikedom och toleranser som krävs för att bygga en så komplex byggnad, säger Elbert O. Speidel, valberedningsledamot och AIA-professor vid California Polytechnic State University.

Nedan följer de vinnande bidragen i Tekla Global BIM Awards 2018:

  • Bästa BIM-projektet, Bästa publika projekt och Vinnare av röstning online

  • Future museum – Förenade Arabemiraten
Eversendai Engineering L.L.C.

Framtidsmuseet är en utställningsbyggnad som kommer att innehålla futuristiska koncept, tjänster och produkter. Som en av världens mest komplexa konstruktioner innebar framtidsmuseet en enorm mängd data från flera discipliner under designfasen. Med hjälp av Tekla BIMsight kunde Eversendai identifiera utmaningar med takläggning, fasad, MEP och RCC-entreprenörer innan byggnationerna ens hade börjat.

– Tekla Structures är ett kraftfullt verktyg med 3D-modelleringsmöjligheter och flexibla öppna API:er. Med hjälp av BIM-hantering med Teklas programvara ökade effektiviteten, noggrannheten och tidsstyrningen i projektet, säger Sreenivasa Rao Vipparla, general manager of design and engineering vid Eversendai.

  • Bästa infrastrukturprojekt

  • Trafikplats Vega – SverigeELU Konsult AB

Trafikplats Vega är en trafikplats med fem platsgjutna broar och stödmurar. Det är ett komplext projekt som projekterades och konstruerades helt utan pappersritningar. ELU modellerade och skapade den komplexa konstruktionen med Tekla Structures och utvecklade sina egna komponenter för att passa de unika behoven.