Amanda Lundetag arbetar för jämställdhet och mångfald inom näringslivet genom stiftelsen Allbright och är en av talarna under Nordic Property Expo som pågår på Svenska Mässan 15-16 oktober 2019.

Vad fokuserar du på i ditt framträdande?

– Jag pratar om jämställdhet inom ledande positioner i svenska företag, eller avsaknaden av den. Allbright kommer släppa en ny rapport precis före mässan så jag kommer kunna presentera helt färska siffror om framsteg och bakslag.

Du ser jämställdhet som en affärsstrategisk fråga, varför?

– Studier visar att bolag som har en blandning av män och kvinnor i toppen är mer lönsamma. Finns det kvinnor i styrelsen är det dessutom 20 procent mindre risk att gå i konkurs. Det finns alltså massor att tjäna på att eliminera de hinder som gör att människor från underrepresenterade grupper inte får ledande roller på arbetsplatsen.

Upplever du att svenska företag jobbar aktivt med den här frågan?

– Det är jättestor skillnad från när jag började på Allbright för sju år sedan. Vi ser det rent siffermässigt att kvinnorna i ledningsgrupper ökar, men framförallt ser vi en förändring när det gäller värderingar. Vi möts inte lika ofta av argument som att det inte finns tillräckligt kompetenta kvinnor, det finns en annan medvetenhet nu. Rättvisa arbetsplatser är ingen utopi – jag har sett bolag gå från mansdominans till jämställdhet.

Alice Lindén