Interface presenterar den första textila golvplattan av sitt slag, Proof Positive, en unik prototyp med potential att minska jordens koldioxidutsläpp. Proof Positive bevisar att det genom nya metoder i inköp och tillverkning går att skapa en produkt som är koldioxidnegativ, och alltså har potential att vända global uppvärmning. Efter att plattan tillverkats finns nämligen mindre koldioxid i atmosfären än om den inte producerats alls.
– Vi skapade Proof Positive för att inspirera våra kunder, vår bransch och jordens invånare att tänka stort och anta klimatutmaningen. Genom att hitta innovativa lösningar som inte bara minskar, utan i slutändan vänder den globala uppvärmningen, hoppas vi kunna inspirera andra. Proof Positive är en viktig del i Interface initiativ Climate Take Back, där vi ser klimatförändringar som en utmaning och inte ett problem, säger Chad Scales, Interface Chief Innovation, Marketing och Design Officer.
Varje dag utvinner växter koldioxid ur atmosfären genom fotosyntesen. Växter släpper sedan tillbaka kolet ut i atmosfären i förmultningsprocessen. Interface har valt växtbaserat kol och omvandlat det till ett slitstarkt material som lagrar kolet i åtminstone en generation. Kolet lagras i det material som utgör den textila golvplattan Proof Positive. Plattans material kan återvinnas för att skapa nya textilplattor. Att kapsla in kolet i Interface återvinningssystem genom ReEntry säkerställer att det stannar i ett slutet system istället för ute i atmosfären där det har negativa effekter på miljön.
Interface har minskat sina koldioxidutsläpp från ett genomsnitt på 20,0 kilogram kol per kvadratmeter 1996 till drygt 7 kilogram per kvadratmeter 2016. Proof Positive minskar koldioxidutsläpp med -2 kilogram kol per kvadratmeter och därmed bevisar Interface att det är möjligt att lagra kol i produkter istället för att släppa ut det i atmosfären.
– Proof Positive bygger på tjugo års arbete och är en viktig milstolpe för Interface. Vi vill visa att det är möjligt att lagra kol i ett slutet system samtidigt som vi tillverkar en ny produkt. På så vis kan vi erbjuda våra kunder en produkt med potential att stoppa den globala uppvärmningen, avslutar Chad Scales.