Icehotel är utvald som en av finalisterna i kategorin Hållbarhet under årets uppsättning av det prestigefyllda HD Awards som presenteras av magasinet Hospitality Design i New York.

 

För det artonde året i rad presenterar magasinet Hospitality Design finalisterna inför det prestigefyllda HD Awards. Priset skapades för att hylla det bästa inom design runt om i världen och i år står Icehotel som en av fyra finalister i kategorin Hållbarhet.  

 

Beläget i Jukkasjärvi, 200 kilometer norr om polcirkeln, har Icehotel under de senaste tre decennierna skapat en upplevelse gjord helt av snö och is lånat från Torne älv. Byggnaden är mycket mer än bara ett hotell, det är ett fruset konstgalleri, noga designat och handgjort av ett 40-tal konstnärer från hela världen.

 

Vi är ödmjukt tacksamma över vår finalplats inom kategorin Hållbarhet i årets HD Awards. Naturen har alltid varit central för hotellet och Icehotel har sedan 1989 återuppbyggts varje vinter med snö och is från Torne älv. På våren smälter hotellet och vattnet återvänder till älven, vilket skapar ett hållbart och naturligt kretslopp, säger Malin Franck, VD på Icehotel.

 

Hotellets grundidé är byggd på miljökretsloppets premiss och deras relation till vatten och is är central. Varje år lånas 600 ton naturligt odlad is från Sveriges största och nordligaste nationalälv, Torne älv. Isen skördas 50 meter från det kommande vinterhotellet och förvaras i en lagerhall där det kalla klimatet fungerar som en naturlig kyl under större delen av året och backas upp med hjälp av solenergi under sommaren.

 

Hotellets hållbarhetssyn stäcker sig längre än till bara bygget av säsonghotellet, den implementeras i allt från driften av verksamheten till restaurangerna och aktiviteterna. I köket används lokala råvaror så som mossa, älg och svamp från skogen och fisk från älven. Under naturaktiviteterna som hotellets guider utför är det alltid utbildande inslag där gästerna får lära sig om allt från norrsken till hur man gör upp eld. Icehotel jobbar även för att ge tillbaka till det lokala samhället genom att engagera människorna i deras omgivning, bland annat i form hundspann som utförs av deras granne Fjellborg, eller en aktivitet där hotellgästerna kan besöka renarna och uppleva den samiska kulturen hos Nutti Sámi Siida.

 

Vinnaren kommer att presenteras på HD Awards gala i New York den 7 juni.

Bild: Asaf Kliger