Ibland förvånas man av den mänskliga påhittigheten och folks förmåga att blanda och ge mellan olika kulturer. Den i England bosatte formgivaren och producenten Jay Emery har i sina originella trädgårdshus blandat afrikanska lerhyddor med någon sorts friggebod / lusthus tillsammans med lite Tolkieninspirerade ”Hobbithus”. Resultatet är definitivt annorlunda.

Jay växte upp i Sydafrika, där han bland annat spenderade ett år boende i Kruger National Park, varefter han flyttade till England. En present i form av en utegrill han fick av sin fru, men som inte fungerade speciellt bra, gav idén till en produkt. Det blev en kombinerad eldstad och skorsten, inspirerad av vad som används av Bushmän i Sydafrika.

Sedan uppstod de originella afrikanska ”krukhusen”. De kan beskrivas som en korsning mellan en afrikansk lerhydda, en jättelik lerkruka och ett litet lusthus. Dessa har uppvärmda väggar . Enligt Jay är det så varmt i dessa lusthus, att man kan äta middag på Julafton, i alla fall i England. Det finns plats för ett mindre middagssällskap

Han upptäckte sedan finessen med glasfiberförstärkt betong, vilket är lätt, starkt och miljövänligt, då det innehåller 80% mindre betong än motsvarande konventionella struktur. De större kupolhusen var en given fortsättning från de krukformade lusthusen. De är givetvis mycket större och är så värmeisolerade att de går att bo i året runt. Uppbyggnaden är en sandwichkonstruktion bestående av glasfiberarmerad betong och polyuretanskum. En standardstorlek är 6 meter i diameter, en höjd av 3.5 meter och en golvyta av 28.5 kvm.

Inspirationen kom från Jays afrikanska uppväxt, men dess fulla användbarhet slog honom först vid ett besök i Thailand.

– Jag bodde på ett hotell, där de lokala lertegelhusen hade svårt att klara det tropiska klimatet, men där mina glasfiberförstärkta former skulle klara sig väl, berättar Jay.

Jay har en långsiktig plan att kupolhusen skulle kunna användas att lösa bostadsbrist i tredje världen genom att snabbt skapa skydd i katastrofområden. Under tiden håller han på med att utveckla en miniversion, stor nog för att rymma ett sovrum, kök och badrum.

Teknisk byggs dessa hus med hjälp av uppblåsbara PVC-formar, ritade i det svenska 3D-CAD och utbredningsprogrammet TouchCAD.