Lär dig göra läckra 3D-ritningar av hus, inredning, maskindetaljer och mycket annat. Är du van vid vanlig 2D-CAD så är steget över till 3D inte så stort. I vår nya 3D-kurs lär du dig göra allt från tråd- till solidmodeller. Du lär dig sätta material, färg och struktur på ytorna och sedan sätta dit belysning så du får skuggeffekter och fotorealistisk 3D-modeller.

Varför rita i 3D?

Du har kanske redan märkt fördelarna med att rita med CAD mot att använda papper och penna. En stor fördel är att när du väl har ritat något så ska du inte behöva rita det igen. Om du manuellt ska rita ett hus så behöver du rita en planritning, uppställningsritningar för huset framsida, sidorna, bakifrån och så vidare. Med en 3D-modell av huset kan du istället generera så många vyer och detaljritningar som du behöver. Om du senare behöver ändra något så gör du ändringarna en gång och bara genererar om dina vyer. Om du ritar mekaniska detaljer så kan du generera prototyper virtuellt och numera till och med skriva ut prototyper. På det viset kunde Boeing konstruera och göra en prototyp av sitt plan 777. Denna typ av design och konstruktion skulle vara omöjlig utan CAD.

Du och ditt företag kanske inte har börjat med 3D ännu men det är bra kunskaper att ha och det är roligare än att rita 2D.

I den här kursen kommer du att lära dig:

  • Isometriskt ritande (inte riktig 3D)
  • Trådmodeller (grundläggande 3D-ritande)
  • Ytor / Regioner (enkelt 3D-ritande)
  • Solider (avancerat 3D-ritande)

Du kommer att ha möjlighet att rita samma objekt på flera olika sätt så att du ser skillnaderna mellan de olika metoderna.
 
Innan du börjar med ditt 3D-ritande behöver du lära dig en del nya uttryck och terminologi. Du behöver också ha en god grundläggande CAD-kunskap och kunna rita i 2D. Behöver du bättra på dina grundkunskaper så kan du börja med att gå igenom en kurs.