Lab.gruppen är ett svenskt ljudutrustningsföretag från Kungsbacka som utvecklar och bygger kraftfulla förstärkare till högtalarsystem för riktigt stora event. För att åstadkomma önskat ljudtryck används små, kompakta förstärkare på upp till 20 kW, vilket kräver en högeffektiv kylning av elektroniken. Med hjälp av Autodesk Simulation CFD simulerar man värme- och luftflödena genom förstärkaren för att undvika att vitala komponenter drabbas av överhettning.

 

Lab.gruppen började i liten skala 1979 med att tillverka gitarrförstärkare och mixerbord åt lokala artister. Nu används företagets produkter vid stora event i hela världen som till exempel NASCAR-tävlingar och rockkonserter.

– Det får inte bli tyst under en konsert. Därför är tillförlitlighet den allra viktigaste egenskapen hos våra produkter, säger produktchef Klas Dalbjörn och fortsätter:

– Idag är vi världsledande på förstärkare för högre ljudtryck på konserter och liknande. Den största modell som vi gör är på 20 000 watt och den är på 19 tum och två höjdenheter. Det är en modell som är standard på de största konserterna idag och det kan handla om publikstorlekar på upp till flera miljoner.

 

Hårt arbete bakom företagets framgångar

Ständig utveckling är en viktig förklaring till Lab.gruppens framgångar och man drar sig inte för att testa nya idéer och verktyg.

– Våra förstärkare genererar extremt hög effekt och blir därför snabbt varma. För att klara av det, använder vi ett verktyg som heter Autodesk Simulation CFD. Där kan vi simulera värme- och luftflöden genom förstärkaren och se till att de aldrig blir överhettade under användning, berättar ingenjör Göran Johnsson.

– Jag börjar med att rita upp en komplett modell av en tänkt förstärkare i mitt vanliga mekanikprogram. Den modellen importerar jag sedan till Simulation CFD, där jag preciserar nödvändiga parametrar och kör en simulering som visar hur det kommer att se ut i verkligheten. Resultatet av simuleringen använder vi för att bestämma var vi ska placera fläktar och luftstyrningar.

 

Färre prototyper och kortare utvecklingstid

Lab.gruppen började använda Autodesk Simulation CFD år 2010 för att försöka minska antalet prototyper. Man upplevde programmet som enkelt att använda och har förkortat utvecklingstiderna enormt mycket.

– De prototyper vi bygger idag, efter simuleringen, ligger redan från början väldigt nära de färdiga resultat som vi kommer att ha i produktionen. Resultatet har blivit förstärkare med exceptionell ljudkvalitet. Det är lätta konstruktioner som aldrig blir överhettade. Det har gjort att vi används av kunder som NASCAR i USA och U2 på sina världsturnéer.

– Då våra förstärkare till 99 procent exporteras till utlandet är det extremt viktigt att de fungerar precis som de ska. Vi är oerhört stolta över att kunna leverera en produkt som är genomtänkt in i minsta detalj. För det får som sagt inte bli tyst under en live-konsert eller när påven ska prata, avslutar Göran Johnsson.

 

 

LAB.GRUPPEN I KORTHET:

  • Grundades i Kungsbacka 1979 av Kenneth Anderson och Dan Bävholm.
  • Eartha Kitt och Johnny Winter blev företagets första kända kunder.
  • Det första stora genombrottet kom med förstärkaren SS 1000 som Eva Dahlgren använde under sin soloturné 1984-85.
  • Man använder egenutvecklad teknik som R.SMPS™ (Regulated Switch Mode Power Supply) för att kunna tillhandahålla pålitliga och ljudmässigt potenta förstärkare samt styrsystem för högtalare.
  • År 2009 förvärvade man varumärket Lake liksom ensamrätten till Dolby® Lake® processing för både tillfälliga och permanenta ljudförstärkningsanläggningar från Dolby Laboratories Inc.
  • Foto: Johan Rudh