3TEMP i Arvika, tillverkar kaffemaskiner för världsmarknaden med partners i 15 länder och så här långt rullar försäljningstakten på snabbt. Produkterna marknadsförs på specialkaffe-mässor runt om i världen och attraherar den mest kräsna skaran, som daMatteo i Göteborg, Löfbergs flaggskepp på Stureplan, Bonanza i Berlin och flera kända kaffebarer i New York.

– Allt måste hålla toppkvalitet i hela processen, från bönorna och rostningen, till det nybryggda kaffet i koppen på caféet. Därför jobbar vi också med de allra bästa leverantörerna för delar till våra kaffemaskiner, som nu finns runt om i världen. Det är därför vi valt Digital Mechanics, säger Peter Larsson, projektansvarig på 3TEMP.  

– Uppdraget började med att Digital Mechanics skulle tillverka delar till vår nya kaffemaskin Hipster och ytterligare två maskiner med 3D-printning, säger Peter. Digital Mechanics fick ritningar i 3D av oss som underlag, som de programmerade om för printning. Det blev ytterligare en nivå på uppdraget när de även konstruerade och printade de fixturer som används för att montera de printade detaljerna till kaffemaskinerna.

– Det finns många företag som 3D-printar, men Digital Mechanics har hela kedjan från prototyptillverkning, verktygstillverkning och produktion till montering, säger Peter. De är en komplett leverantör och förstår helheten i vår verksamhet. Vi pratar samma språk och tillsammans kan vi trimma och optimera alla led i processen och sikta mot 0-vision i fel.

Dennis Aldestrand är konstruktör hos Digital Mechanics.

– 3D-printning är väldigt flexibel, som konstruktör och programmerare kan jag tänka annorlunda och mer fritt eftersom jag slipper de begränsningar som finns när man fräser fram detaljer ur fast material, säger Dennis. Vi kan slimma samarbetet med kunderna genom att både printa delar till deras produkter och konstruera och printa monteringsutrustning. På så sätt kan vi även montera de delar vi printar, och leverera i stort sett kompletta produkter.

– Det här sättet att jobba gör att vi på 3TEMP kan koncentrera oss på att slutmontera och sluttesta hos oss i Arvika, säger Peter Larsson. Det spar mycket tid och sänker våra kostnader. Digital Mechanics är kunniga, lyhörda och leveranssäkra. Vi uppskattar det fina samarbetet och tittar redan på nya uppdrag tillsammans med dem.

 

Bildtext:

Förutom att tillverka 3D-printade delar till olika kaffemaskiner för 3TEMP så konstruerade och printade vi också fixturer för att slutligen även montera de printade detaljerna.

En smart 3D-printad palettfixtur i ABS med FDM-teknik gör det möjligt att montera en detalj från två håll.