Nu kommer appen Oceanic+ till Apple Watch Ultra och förvandlar Apples allra mest robusta klocka till en fullfjädrad, lättanvänd dykdator. Oceanic+ är utformad av Huish Outdoors i samarbete med Apple. Med den här appen kan sportdykare ta klockan de bär varje dag till nya och större djup – närmare bestämt ner till 40 meter. Appen utnyttjar den helt nya djupmätaren och vattentemperatursensorerna på Apple Watch Ultra.

Appen Oceanic+ på Apple Watch Ultra och den tillhörande appen för iPhone har samma grundfunktioner som en avancerad dykdator, med robust dykplanering och massor med information som sparas efter dyket.

– Vi på Huish Outdoors vill ge näring åt människors äventyrslusta, säger företagets vd Mike Huish. ”Oceanic+ på Apple Watch Ultra är en av de största innovationer som dykbranschen har sett på länge. Vi skapar en bättre och mer tillgänglig dykupplevelse som alla kan njuta av och dela.

När de första dykarna gav sig ner för att utforska havsdjupen på 1950-talet låg dykdatorer ännu cirka 30 år framåt i tiden. På 80- och 90-talet räknade många dykare fortfarande fram sina egna dyktabeller med papper och penna. De använde Bühlmanns dekompressionsalgoritm för att hålla reda på djupet och tiden i vattnet, allt för att kunna ge sig ner under ytan på ett säkert sätt utan att överbelasta kroppen med kväve.

Idag revolutioneras upplevelsen med Apple Watch Ultra, som är en bekvämare, mer lättanvänd enhet för sportdykare med alla funktioner som användarna redan känner till och gillar på Apple Watch.

– Nu finns det en kompletterande app som förmedlar snabb och tydlig information till dykarna, säger Andrea Silvestri, Huish Outdoors chef för produktutveckling och design, som har lett arbetet med att ta fram Oceanic+. 

Andrea Silvestri minns när han utformade sin första dykdator i början av 90-talet. – –––-– De flesta dykdatorer använder nästan samma algoritm, men man måste i princip ha en examen för att kunna tolka informationen, säger han. En av de mest revolutionerande aspekterna med vår nya app är användargränssnittet: färgerna, animationerna, en enda pil som visar när man ska stiga, gå nedåt eller stanna – det är det enklaste sättet att förmedla sådan information.

En av de mest intuitiva funktionerna i Oceanic+ på Apple Watch Ultra är haptisk återkoppling, där hårdvaran och mjukvaran jobbar tillsammans på ett fantastiskt sätt och skapar en serie vibrationer som känns som en knackning på handleden. På så sätt kan dykaren känna notiser under vattnet, även genom en våtdräkt som är 7 mm tjock.

Oceanic+ är utformad som ett verktyg för alla som vill uppleva de äventyr som väntar under vattenytan. Appen i kombination med Apple Watch Ultra sköter alla komplexa beräkningar som krävs för att utforska havet på ett säkert sätt, med enkel, lättbegriplig information och vägledning före, under och efter dyket.

Oceanic+ är ett nytt kapitel i ett sekel av undervattensexpeditioner – och ett halvt sekel av datorframsteg.

– Tubdykning är en av de få sporter där man faktiskt i princip måste ha en dator, förklarar Silvestri. Alla dyker inte varje dag, men dykning är något som vi tycker att alla människor borde få uppleva. Att vara i vattnet ger ännu större respekt för naturen. Och det är själva grundbudskapet, som går tillbaka till Jacques Cousteau för femtio år sedan: vi måste rida på den här vågen, fler människor behöver uppleva livet under vattenytan.