Företaget Armi Chiappa grundades 1958 av Ezechiele ”Oscar” Chiappa och började med att konstruera och tillverka delar till fältpistoler och luftgevär. Företagets kunder var först och främst de 200 vapentillverkarena i Valtrompia-regionen nära Brescia, Italien – ett område som är välkänt för sin vapentillverkning och där man hittar den äldsta vapentillverkaren av dem alla, nämligen Beretta.

I början av 1980-talet drog familjen Chiappa nytta av stark efterfrågan från USA på kopior av historiska vapen och fann en växande nischmarknad. Ungefär ett decennium senare har företaget diversifierat sin verksamhet ytterligare och tillverkar nu även lös ammunition under det nya varumärket Kimar.

Efterfrågan på företagets produkter har ökat tills lokalerna blev otillräckliga. År 2002 byggde Chiappa en helt ny fabrik med en yta på 6 500 kvadratmeter i södra delen av regionen. Med ett modernt utvecklingscenter och större produktionsyta kunde företaget öka produktionen till 60 000 pistoler och 6 000 gevär per år. Den kraftiga ökningen innebar också en stor investering i nya verkstadsmaskiner, de flesta från italienska, amerikanska och japanska tillverkare. Uppgraderingen av företagets utrustning fortsatte under flera år, och man gjorde även en sökning för att finna de CNC-maskiner som gav bästa valuta för pengarna.

”Vi bestämde oss för Haas eftersom vi inte kunde hitta några andra maskiner som gav lika hög kvalitet till det priset”, säger Rino Chiappa, företagets verkställande direktör och son till dess grundare. ”Jämfört med en vertikal fleroperationsmaskin ger den horisontella arbetsytan i en Haas EC-300 hela 25 % högre produktionsresultat för den typ av komponenter som vi tillverkar – dessa skärs ofta ut från massiva arbetsstycken och processen innebär borttagning av stora metallvolymer.”

Under 2007 lade en annan lokal vapentillverkare ner produktionen, något som gav Armi Chiappa i princip fri tillgång till en annan växande och lönsam marknadsnisch: Kopior på vapen med avtryckarmekanism. De produkter som företaget efterhand skapade för att utnyttja den här öppningen ligger i övre änden av prisskalan. Dessa innefattar en kopia på 1892 års Winchester-gevär med avtryckarmekanism, ett vapen av en typ som användes i västernfilmer av bland annat den legendariske John Wayne. Delarna till dessa vapen maskinbearbetas från arbetsstycken i massivt stål.

Varje komponent i en ny Chiappa-modell konstrueras med hjälp av CAD/CAM varefter monteringen simuleras på skärmen i 3D. När företagets konstruktörer övertygats om att komponenterna och den monterade produkten är korrekta tar konstruktörerna fram verktygsvägar som matas in direkt i Haas-maskinerna.

”Vi gick över till Haas-maskiner eftersom vi ville skapa en ny produktionslinje för avtryckarprodukter som Winchester”, säger signor Chiappa. ”Våra tre Haas EC-300-maskiner gör komponenter som till exempel ett komplett beslag till ett gevär. Just den här komponenten börjar som ett massivt block som väger 2,5 kg, men endast 0,6 kg återstår efter den slutgiltiga maskinbearbetningen”.

Komponenten är tillverkad i låglegerat stål 38NiCrMo4 och har måttoleranser på 0,02 mm. Man tillverkar upp till 400 enheter per batch, vilket betyder att alla tre 4-axliga EC-300-maskinerna arbetar oavbrutet i treskift för att hålla takten med efterfrågan. Andra vanliga material som bearbetas är kolstål C40, Ergal-aluminiumlegering och AVP-plast. Det senare används för att ta fram prototyper.

”Vi har dels sänkt våra arbetstider med 25 %, och dels utökat livslängden för våra skärande verktyg med 20 till 25 %, tack vare styvheten i Haas EC-300-maskinerna” förklarar signor Chiappa. ”Med tanke på detta är jag övertygad om att vår investering kommer att ha betalat sig inom loppet av bara tre år.”

Idag lever Armi Chiappa på sitt goda rykte om precisionsarbete och historisk korrekthet. Försäljningen i USA har ökat och företaget öppnade nyligen en tillverkningsanläggning för Nordamerika i Dayton, Ohio.

”Det är ingen tvekan om att seriösa samlare vill att vapenkopior ska se ut och kännas som den riktiga varan”, säger signor Chiappa. ”Även om våra priser börjar redan vid 500 USD så måste varje komponent vara en mycket noggrant utförd kopia av originalet. Vi tillverkar handtag och kolvar i valnöt, och dekorationerna görs för hand eller med laser – här använder vi inte maskinbearbetning. De stålkomponenter som vetter utåt värmebehandlas till och med för att efterlikna originalen. Det äldsta vapen som vi tillverkar kopior av kommer från tiden kring 1750-talet det är en mynningsladdad Marshall från Kentucky.