Den 2 juni var det premiär för två nya konstsviter på ICEHOTEL i Jukkasjärvi. Samtidigt presenterades en ny konstutställning skapad av konstnärer från Skulptörförbundet  – allt i den året runt öppna delen av ICEHOTEL i Jukkasjärvi.

 

Summer in ICEHOTEL 365

Sommaren är i full blom ute, men inomhus är det vinter. Åtminstone på ICEHOTEL i Jukkasjärvi som sedan december 2016 har en året runt öppen del av is och snö som drivs med hjälp av solenergi. Den permanenta delen av ICEHOTEL är fylld med konst skapad ur kristallklar arktisk is, en kontrast mot grönskan utanför. Hotellet består av en isbar, ett isgalleri och tjugo issviter, nio av dem med privat bastu och relax, individuellt skapade och handskulpterade av formgivare från hela världen.

Ljudsatt Deluxesvit tar besökaren på en inre resa

Nu presenteras två nya konstsviter i den året runt öppna delen. En av de nya sviterna är en deluxe svit med en privat bastu och relaxavdelning. Sviten heter ”Lost & Found” och designen i sviten är ljudsatt med specialskriven musik och ljud av poeten och musikern Petri ”Bette” Tuominen.

Sviten är en plats för besökarna att göra en inre resa med en kombination av isdesign, ljud och ljus. I lyxsviten finns, förutom en säng av is, också sittplatser där besökarna kan slå sig ner och fokusera på en skulptur samtidigt som den inre resan kan börja.
- Besökaren leds in i sin egen inre värld med hjälp av ljud, musik och röster, och ljus. Rummet, isen och designen är halva upplevelsen, den andra halvan är ljudet och ljuset som samspelar och tar besökaren med på sin egen, högst individuella resa, säger Jens Thoms Ivarsson.

Jens Thoms Ivarsson har arbetat med iskonst i 15 år, bland annat som Creative Director på ICEHOTEL. Men nu ville han prova något nytt, nämligen att kombinera musik, ljud, ljus och design.
- Det var en utmaning att få ljud, ljus och design att samspela men vi är oerhört nöjda med resultatet, nu ska det bli spännande att se var besökarna tycker.

Mäktig pelarkänsla

Den andra konstsviten skapades av skulptören och designer Javier Opazo från Chile. Sviten heter Téckara”, vilket betyder nummer nio på ”Kunza” (ett språk från Anderna). Sviten har namnet för att den består av nio pelare som visar på den magnifika takhöjden.

– Jag tror att besökarna kommer att känna sig överväldigade av de höga pelarna som sträcker sig ända upp i taket, det är en mäktig känsla och takhöjden når 4,7 meter, berättar Javier Opazo.

Ny utställning på ICEHOTEL

Även en konstutställning med ytterligare nio konstverk av is och snö invigdes denna helg i den året runt öppna delen av ICEHOTEL. Konstutställningen skapades i ett issymposium med inbjudna konstnärer från svenska Skulptörförbundet, lett av konstnären och skulptören Lena Kriström med 25 års erfarenhet av isskulptering.

 
- Vi är väldigt glada kunna presentera två nya konstsviter med imponerande formspråk, känsla och design parallellt med att vi öppnar en ny konstutställning med skulpturer, såväl figurativ som abstrakt konst. Det visar på hela spännvidden från design och arkitektur till konst som finns här, säger Arne Bergh, Senior Advisor på ICEHOTEL.

 

Deluxe Suite ”Lost & Found” på Icehotel, av Jens Thoms Ivarsson & Petri ”Bette” Tuominen, foto Lars Lindh.