BIMobject utdvidgar kategorier för att spegla ökad efterfrågan på laddning av elfordon 

Laddare från CTEK först ut i ny kategori för laddning av elfordon

BIMobject, en molnbaserad miljö för objekt som används vid 3D-modellering med BIM – Building Information Model – har introducerat en ny kategori för elfordonsladdare. Beslutet återspeglar den globala efterfrågan för laddningslösningar inom offentlig, privat och kommersiell arkitektur, design och byggprojekt. Först att omfattas av den nya kategorin är den svenska tillverkaren av elladdare och tillbehör CTEK, ett ledande globalt varumärke inom lösningar för batterihantering.  

Beslutet återspeglar den globala efterfrågan för laddningslösningar inom offentlig, privat och kommersiell arkitektur, design och byggprojekt. Först att omfattas av den nya kategorin är den svenska tillverkaren av elladdare och tillbehör CTEK, ett ledande globalt varumärke inom lösningar för batterihantering.  

Objekt i BIM utgör virtuella representationer av de produkter och material som används vid byggnadskonstruktioner och är nödvändiga för att skapa digitala modeller i BIM. De ger arkitekter, ingenjörer och byggexperter den information och de verktyg som krävs för att digitalt planera, designa, konstruera och hantera byggnader och infrastruktur. 

När många länder och tillsynsmyndigheter sätter ambitiösa mål om 100% utsläppsfria fordonsflottor påverkas också byggreglerna över hela världen. Det gör att tusentals laddningspunkter behöver specificeras i såväl bostäder som kontorskvarter, handelscentra och andra kommersiella projekt.  

Magnus Karlsson, senior affärsutvecklare på BIMobject, förklarar:

– I takt med att vi ser att antalet elfordon ökar globalt ökar även kraven på att erbjuda elfordonsladdare som BIM-objekt hos våra över 2 miljoner användare världen över. Vi ser kontinuerligt över vad våra kunder vill ha och utvecklar sedan nya kategorier som ska möta deras förändrade behov. Laddning av elfordon är ett område där vi sett en såpass stor ökning i efterfrågan att det motiverar en egen kategori.

I samarbete med över 2 000 tillverkare erbjuder BIMobject sina användare BIM-objekt i en mängd förekommande format för ledande BIM-mjukvara, som Autodesk Revit, AutoCAD, 3DS, Graphisoft ARCHICAD och Trimble SketchUp. Dessa BIM-objekt lagras på BIMobject Cloud, en molnplattform som fungerar som Single Source of Truth (SSOT) för de registrerade användarna. 

– Vi är mycket nöjda med att få vara den första tillverkaren av elfordonsladdare som skrivit avtal med BIMobject om att synas i denna nya kategori i deras lösning. Det kommer hjälpa oss att komma i direktkontakt med arkitekter, ingenjörer och fastighetsutvecklare i de tidiga skedena av byggprojekten och vi är mycket förväntansfulla över vilka möjligheter som samarbetet kan ge oss, säger Cecilia Routledge, Global Director på CTEK E-mobility.  

BIMObject kommer att omfatta CTEKs sortiment av elfordonsladdare, inklusive den populära CHARGESTORM CONNECTED 2. Produkten finns med en eller två uttag, enkel eller 3-fas-kompatible, effekt från 3.7kW till 22kW , samt med 4G-uppkoppling som tillval. CHARGESTORM CONNECTED 2 är lätt att installera och underhålla genom sin öppna integration och kompatibel med alla tredjepartssystem för kontroll och betalning.