För snart 30 år sedan byggdes Icehotel för första gången på älvstranden i Jukkasjärvi. Sedan dess har ett nytt hotell av is och snö skapats av konstnärer från världen över, varje år. Nu öppnar konstnärsansökan för Icehotel #30. Ansök senast den 6 maj 2019.

Icehotel är ett förgängligt konstprojekt skapat av is från Torne älv och varje år tar nya konstsviter av is och snö form. Vilken design, utsmyckning eller helt nya detaljer skulle du vilja se på Icehotel i framtiden? Tankeväckande, galet, innovativt, kreativt eller vackert – det finns inga regler för hur sviterna ska se ut. Det enda kravet är att det måste vara din originaldesign och innefatta en säng – och allt måste vara skapat av is och snö.

Iskonst på naturens villkor

Traditionsenligt är själva skapandet av hotellet ett konstforum där de utvalda svitdesignerna samlas i Jukkasjärvi för att använda is och snö som duk för sin konst. Varje rum är en installation med originalkonst som smälter och återvänder till naturen på våren. Vill du skapa din egen svit i den 30e upplagan av Icehotel? Ansök innan 6 maj 2019.

Luca Roncoroni är kreativ ledare på Icehotel. Han kom hit för första gången 2001 och sedan dess har hans kärlek för snö och is vuxit för varje iskonst-projekt han har varit del av.  Luca är också del av den jury som väljer ut bidragen till kommande Icehotel.

Han säger:

– Att skapa en konstsvit på Icehotel är en unik möjlighet att arbeta med förgängliga material, med ljus och med naturen. Jag älskar iden att konsten förändras varje dag under säsongen, samtidigt som den skapar oförglömliga upplevelser för våra gäster för att sedan smälta tillbaka till Torne älv.

Ansökan och deadline

Du behöver inte ha arbetat med is och snö förut. Om ditt bidrag blir utvalt kommer art & supportteamet på Icehotel att visa dig och de andra konstnärerna vad du behöver veta om materialet och redskapen. Konstnärsteamen är ansvariga för att färdigställa sina sviter på Icehotel, men det finns också ett supportteam som kan ge dig råd kring design och konstruktion, och ett ljusteam som assisterar med ljussättningen i din svit.

En jury från Icehotel utvärderar ansökningarna baserat på koncept, innovation, visualisering och beskrivning och väljer ut de 15 konstnärsteamen som sedan bjuds in till att vara med och bygga Icehotel #30 som slår upp dörrarna den 13 december 2019.  

OM ICEHOTEL

ICEHOTEL i Jukkasjärvi öppnade 1989, och är utöver ett hotell också en konstutställning med föränderlig originalkonst av is och snö. Varje vinter skapas ICEHOTEL i ny tappning, helt och hållet av is från Torne älv, en av Sveriges nationalälvar och sista orörda vattendrag. När vintersäsongens hotell av is och snö har smält tillbaka till älven om våren står en del av hotellet kvar, en plats där gästerna kan ta del av upplevelser av is och snö året om.

Foto Copyright ICEHOTEL. Fotograf Asaf Kliger.