Akademiska Hus startar en innovationstävling för att tillsammans med Chalmers i Göteborg utforska nya idéer om framtidens campus. Hur ser ett framtida campus ut och vilka lösningar och vilken teknik kan realisera detta, är utmaningen som tredjeårsstudenter vid programmet för industriell ekonomi nu antar.

 

Vi lever i en tid där omvärlden förändras snabbt och där den digitala utvecklingstakten har accelererat på ett sätt som ingen kunnat förutse det senaste året på grund av coronapandemin. För Akademiska Hus är innovation och digitalisering prioriterade områden, inte minst för att fortsatt kunna skapa relevanta campusområden som möter lärosätenas behov. Genom tävlingen Akademiska Hus Innovation Challenge genereras en unik inblick i hur studenter ser på framtidens smarta campus och hur dessa ska utformas på bästa sätt. Studenterna får erfarenhet av ett reellt case och Akademiska Hus får nya idéer och perspektiv till arbetet med innovation och utveckling.

– Det här är verkligen en möjlighet för oss att samverka med de som normalt vistas mycket i våra miljöer. Vi ser med spänning fram emot vilka kreativa idéer och lösningar som studenterna kommer att presentera för hur vi tillsammans med landets universitet och högskolor kan skapa framtidens campus, säger Ulf Däversjö, direktör för innovation och hållbar utveckling på Akademiska Hus.

Tjugo innovationer – en vinnare
Ungefär 120 studenter indelade i ett tjugotal grupper väljer en av Akademiska Hus tre fokusfrågor: hållbarhet, kund- och användarupplevelse samt framtidssäkrade fastigheter. Utifrån den valda frågan utvecklar varje grupp sedan en innovation eller lösning med stöd av smart teknik som till exempel artificiell intelligens, AI. Tävlingen pågår fram till mitten av april, då studenterna presenterar sina idéer för varandra och en jury utser en vinnare.

– Tävlingen bidrar till att studenterna får chansen att integrera teori med praktik i ett ”live case” där de utvecklar en digital innovation för framtidens campus för Akademiska Hus. Att lyckas med digitalisering kräver bra ledarskap och tävlingen visar i praktiken vilka utmaningar som finns, säger Robin Teigland, kursansvarig och professor inom Management of Digitalization vid institutionen för teknikens ekonomi och organisation på Chalmers.