Solibri Model Checker har blivit uppmärksammat som ett av de viktigaste verktygen för analys av BIM-modellernas tillgänglighet, kvalitet och säkerhet. Programmet, som erbjuder visualisering med en intuitiv ”walk-through”, analyserar byggnaden och avslöjar eventuella brister och svagheter i konstruktionen och byggdelskollisioner. Solibri kontrollerar dessutom att modellen uppfyller byggnormer och eventuella regler.

Solibri Model Checker, distribueras av Graphisoft Sverige – landets enda Silverpartner hos Solibri Inc – och används av exempelvis Reflex Arkitekter i Stockholm som har ett 70-tal anställda.

Arkitekten Marco Testa berättar att BIM har gjort det möjligt för byråns medarbetare att tillämpa en mer modern design där man kan återanvända olika komponenter. Reflex Arkitekter kan på så sätt erbjuda skräddarsydda lösningar som möter kundernas förväntningar.

 

– När det gäller större projekt så är det inte ovanligt att uppemot 20 arkitekter och andra konsulter samarbetar i ett och samma projekt. Att planera nya byggnader blir nuförtiden alltmer komplext. Redan i planeringsstadiet måste vi exempelvis integrera luftkonditionering och datanät. För att hantera den här typen av komplexa system och projekt behöver vi program som Solibri Model Checker.

Solibri har gjort det möjligt för oss att hantera komplexitet, speciellt i de projekt där många IFC-filer ska kontrolleras.

Marco Testa berättar att på måndagar håller man projektmöten. Då går man igenom och diskuterar olika frågor. Man tar upp delar av projekt som kanske har blivit fel och diskuterar orsakerna.

– Solibri gör det möjligt för oss att få ett bättre grepp om hela projektet, föra statistik och sammanfatta hur projektet fortskrider, förklarar Marco Testa.

 

BAU Arkitekter

En annan nöjd användare av Solibri är BAU Arkitekter som grundades 1991 och har ca 70 anställda. En specialitet för BAU (Bureau of Architecture & Urbanism) är komplexa projekt. För närvarande arbetar man med projekteringen av Skandinaviens största köpcentrum – ett givande och utmanande projekt.

Enligt Stig Bengtsson, som är en av de ledande arkitekterna på byrån så var en av orsakerna till att man vann upphandlingen att man kunde erbjuda projektering med BIM, ett arbetssätt som de har tillämpat sedan 1995. Stig Bengtsson konstaterar också att intresset för BIM har ökat under de senaste åren, särskilt hos de yngre arkitekterna.

– Jag hörde först talas om Solibri när jag var i USA 2001, berättar Stig Bengtsson. Redan då var jag intresserad av olika tekniska lösningar. Med Solibri kan vi kontrollera olika modeller. Programmet gör det möjligt att samordna arkitektoniska och strukturella modeller, så att vi kan undvika exempelvis kollisioner och överlappande väggar. Solibri kontrollerar detta och kan även upptäcka andra brister.

Användningen av IFC format fortsätter att öka och Solibri Model Checker är ett viktigt hjälpmedel särskilt när det gäller hanteringen av komplicerade modeller. Det gör att vi kan spara tid och i slutändan även kundernas pengar, avslutar Stig Bengtsson.

Bearbetad av Franz Smidek