Sedan mitten av 80-talet har vi använt PC:s för att skapa fotorealistiska bilder av 3D-modeller. I början var det svårt att lära sig konsten och det tog lång tid att skapa riktigt realistiska bilder, renderingstider på 24 timmar för en enklare modell var inget ovanligt. Programmen var ofta kostsamma och det fanns ingen direkt standard som gjorde det enkelt att dela modeller med andra.
Lyckligtvis har datorerna blivit snabbare, standarder mer utbredda och programvarorna mer utvecklade. Idag kan vi nästan förvänta oss realtidsrendering av modellerna i lättarbetade och snabbjobbade system som hanterar stora cadmodeller utan bekymmer. Prisbilden har också ändrat sig då det idag finns allt från enkla gratisprogram till ytterst avancerade system, lämpade för spel- och filmproduktion med specialfunktioner för partikelsystem och liknande.
Ett av de mer lättarbetade och prisvärda systemen på marknaden är den relativt nya lösningen, Simlab Composer. Denna programvara är väl anpassad till dig som skapar modeller i något CAD-system som exempelvis SolidWorks, Geomagic Design, Autodesk Inventor eller Rhino. Simlab Composer kan skapa stillbilder, animeringar och PDF-presentationer och lämpar sig väl till både designers, konstruktörer, konsulter och arkitekter.
Programmet gör det väldigt enkelt att importera parter och sammanställningar för att sedan skapa fotorealistiskt material. Det som tidigare tog timmar klarar man nu av på några minuter och du kan enkelt skapa fantastiskt presentationsmaterial i form av bilder eller filmer. De offerter du lämnar ifrån dig får mer liv och chansen att övertyga kunden ökar förhoppningsvis dramatiskt.
Simlab Composer utvecklas i Jordanien av företaget Simulation Lab Software, ett snabbt och ytterst effektivt företag som på bara några år har utvecklat en mängd applikationer för flera olika plattformar, såsom PC, Mac, Android och iPad.