ShareMy3D är en molntjänst för att dela 3D-modeller på nätet. Det som gör ShareMy3D unik är att väldigt stora och komplicerade 3D-datafiler producerade av bland annat 3D-scanners kan visas i 3D på webbsidor utan att någon plug-in behöver användas av den som tittar på 3D-modellen.

Behovet av en programvara för att på ett enkelt sätt visa upp 3D-scannade modeller uppstod för en tid sedan när Vikingskip-museet önskade att visa upp deras 3D-scannade detaljer från Vikingatiden på sin webbsida. De fann ingen lämplig programvara som löste denna uppgift vilket ledde till att Fredrik Arnfinsen (programmerare och matematikstudent) skapade ShareMy3D.

ShareMy3D är inte bara en stel viewer utan det går mäta på objekten, ändra detaljnivå, ändra belysning mm. Programvaran stöttar de stora kända filformaten och 3D-modellerna kan visas i alla kända webbläsare.

ShareMy3D med Fredrik Anfinsen och Bjarte Aarseth vann i juni förstapriset bland 150 konkurrenter som årets bästa ide utsedd av Inven2 (Oslo Universitets kommersiella avdelning).

Besök gärna www.sharemy3d.com och se hur molntjänsten ser ut och fungerar.