Idag är det många konsulter i Norden som använder el-konstruktionsverktyget cadett ELSA. En av dem är teknikkonsultbolaget Rejlers i Oslo. Där är det mellan tre och fyra el-konstruktörer som nästan dagligen använder programmet bl a för att rita kretsscheman för Statnett, Elvia, Glitre Energi Nett och Skagerak Nett.

Øystein Bøyding Hansen leder Elkraft Øst hos Rejlers i Norge, en avdelning specialiserad på effektivisering och digitalisering av energisektorn. Avdelningen har också en bred IT-kompetens för bl a optimering av driften samt av transmission och distribution av elkraft.

Sedan 2002 har Øystein Bøyding Hansen och hans medarbetare använt cadett ELSA som ett huvudsakligt el-konstruktionsverktyg, både för att bygga nya anläggningar och för att rita om el-scheman för äldre anläggningar.

– När vi påbörjar ett nytt projekt så startar vi med att skapa en ny ritning från grunden i olika lager på varandra, berättar han. Det är också lätt att återanvända mallar och filer från äldre förlagor och använda dem som utgångspunkt för det nya projektet.

Automatiska funktioner

cadett ELSA innehåller mycket automatik. När vi ritat ett schema så får vi mycket gratis, bl.a. automatiska bladhänvisningar, korsreferenser, kravlistor och apparat- och plocklistor, säger Øystein Bøyding Hansen, och fortsätter:

– Det som jag upplever som programmets styrka är att resultatet både ser bra ut och är överskådligt vilket är mycket viktigt för oss. Alla ritningar, kretsscheman och tabeller samt tillhörande dokumentation som skapas med cadett ELSA sparas på ett ställe och blir lätt tillgängliga.

En relativ ny och trevlig funktion som vi uppskattar är den så kallade ”QuickPDF”. Med den kan vi under arbetets gång snabbt skapa en ”arbets-pdf” som vi placerar vid sidan av på skärmen. På så sätt kan vi jämföra olika versioner och se hur långt vi har kommit med projektet. QuickPDF gör att vi kan arbeta snabbare och samtidigt få en bättre kontroll.

Automationen, som är inbyggd i cadett ELSA, gör att vi kan generera apparat- och plocklistor, kabeltabeller och kabelparttabeller. Dessa genereras automatiskt utifrån kretsscheman, vilket fungerar mycket bra. Med lite hjälp från cadett:s support har vi tagit fram egna, skräddarsydda rapporter och sammanställningar, så att resultatet blir precis som vi vill ha det.

– Jag kan konstatera att cadett ELSA fungerar för oss exakt på det sätt som vi vill ha det. Det är ett mycket flexibelt program som jag verkligen kan rekommendera. Programmet är dessutom enkelt att komma igång med. För nya användare handlar det om att tillämpa principen ”kasta sig i vattnet och simma rakt ut”, avslutar Øystein Bøyding Hansen.

 

Kort om Rejlers

Rejlers grundades 1942 och är idag ett av Nordens största teknikkonsultbolag med 2 400 medarbetare i Sverige, Finland, Norge och Förenade Arabemiraten. Företagets specialister arbetar med projekt inom bygg och fastighet, energi, industri och infrastruktur.

Av Franz Smidek