Protolabs nya material cobalt chrome för 3D-print ökar valmöjligheterna för branscher som flyg-, olja & gas och medicinteknik

Protolabs introducerar 3D-print med nya superlegeringen cobalt chrome, vilket innebär att flera branscher, som exempelvis flyg-, olja och gas samt medicinteknik, nu kan designa och tillverka delar som tidigare inte varit möjligt. 

Cobalt chrome är känt för att vara väldigt starkt i relation till vikten. Den kan även stå emot korrosion och krypning och kan slipas väldigt jämn. Den kan motstå temperaturer på upp till 600 grader och är extremt slittålig, vilket gör den idealisk för användning inom flygbranschen och i applikationer för energiutvinning till havs och på land.

Den låga nickelhalten i Cobalt Chrome ger den väldigt god biokompatibilitet och tillsammans med den släta polishen gör det att den är ett bra material inom medicinteknik för till exempel ortopediska leder och dental-implantat.

Andrea Landoni, 3D-printing ansvarig för Protolabs i Europa säger;

–  Cobalt Chrome är ett av de tåligaste material som finns och ytan kan poleras extremt slät. Fördelen med 3D-print är att vi kan tillverka vilka former som helst, exempelvis en ovanlig geometri för att minska vikten, eller en skräddarsydd design för en individuell patient.

Med den 3D-printprocess Protolabs använder; lasersintring i metall (DMLS), kan man tillverka väldigt små komponenter, ner till 1.00mm med en väggtjocklek också ner till 1.00 mm.

DMLS använder en datorstyrd, kraftig laserstråle för att smälta och gjuta samman lager av metallpulvret. Protolabs kan tillverka komponenter med den här processen på bara en dag, vilket gör företaget till den snabbaste digitala tillverkaren i världen.

–  Eftersom cobalt chrome är väldigt hårt är det svårt att tillverka delar med till exempel CNC-bearbetning. Men materialets egenskaper gör att komponenter i cobalt chrome som tillverkats med DMLS är lika bra eller bättre än bearbetat material. Processen är också idealisk när komponentens geometri eller struktur helt enkelt inte går att tillverka med andra metoder, fortsätter Andrea Landoni.

– 3D-printning är perfekt för att snabbt tillverka prototyper för att testa både form och funktion. Tillverkningsprocessen är snabb. Från det du laddar upp din design i vår programvara Protoquote tar det normalt bara några timmar att få svar. Efter godkännande kan delen tillverkas och skickas på bara en dag. Jämfört med andra leverantörer, som tar flera dagar eller till och med veckor på sig, kan du alltså radikalt korta ledtiderna för både utveckling och tillverkning, avslutar Andrea Landoni.