Elmia Subcontractor är Sveriges största industrievent och en tydlig indikator på hur tillverkningsindustrin mår, vad som händer idag och i framtiden.

Utvecklingen inom tillverkningsindustrin går snabbare än någonsin. Att hålla sig uppdaterad för att stå stark i konkurrensen har aldrig varit viktigare.
Affärer och industriell utveckling är kännetecken för Elmia Subcontractor, norra Europas ledande mässa för den tillverkande industrin och deras kunder. Här möter 1 200 utställande underleverantörer tusentals inköpare, produktutvecklare, konstruktörer och företagsledare från hela industrin. Nya kontakter, nya lösningar och framför allt nya affärer står på agendan.
Förutom Nordens största utställning med leverantörer till tillverkningsindustrin – i år med flera hundra nya företag sedan förra året – bygger man marknadsplatsen vidare mot framtiden genom en rad nya satsningar.
Elmia presenterar Internet of Things som nytt utställarsegment och slår upp portarna till nya Subcontractor IoT Arena, fylld med konkreta case där produkter utvecklats och förbättrats med hjälp av uppkopplad teknik.
Nytt för i år är också Pop-up Expo, en utställning med skiftande fokus och nya utställare varje dag på aktuella teman som följs upp på scenen. Missa inte heller premiären av Subcontractor Jumpstart, där teknikdrivna start-ups får en minut på sig att pitcha sin idé på scen inför en jury med erfarna industripersoner och tävlar om en innovationscheck på 
100 000 kronor.
Uppskattade innovationsarenan Subcontractor InnoDex finns självklart med även i år, liksom ett gediget och framtidsorienterat scenprogram.
Audis designer om framtidens säte
Blir framtidens säte en levande organism? Audi gav i våras en grupp studenter i uppgift att utveckla ett innovativt och dynamiskt säte för framtidens självkörande bilar. Resultatet är Concept Breathe.
Concept Breathe ger begreppet ”säte” en helt ny mening. Känslan när man sitter i det ska vara mer som en levande organism än en tradi­­­­­tionell stol. En partner som andas, reagerar och svarar på dina rörelser.
Designen är en stabil lättviktsstruktur med plats för en rad aktiva komponenter. Skalet 3D-printades i full storlek hos BigRep, som har världens största industriella 3D-skrivare. Sedan integrerades skräddarsydda, aktiva ”kuddar” i konstruktionen, för att öka sätets förmåga att reagera på ändrade körförhållanden och för att förstärka förarens känsla av sätet som levande. Panelerna kan nämligen röra sig som om de andas.
Projektet är en förlängning av Audis tidigare studie Klara–The Living One, en anpassad A1-bil som svarar mot mänsklig interaktion genom rörliga kaross­paneler och subtila ljud. Och på uppdrag av Audis enhet för avancerad utveckling har nu tio studenter från Braunschweig Universit­y of Art utvecklat Concept B­reathe. Den 16 november berättar Audi om projektet på Elmia Subcontractor.

Välkommen att känna industrins heta puls och spana mot framtidens trender!