Rapid Dimension är en teknologi-startup som vill skapa mer robusta och hållbara supply chains genom att erbjuda företag ett sätt att digitalisera sina fysiska komponentslager. Istället för att lagerhålla stora mängder komponenter som binder både kapital och utrymme kan företag ha ett digitalt bibliotek med ritningar som enkelt och snabbt kan skrivas ut vid behov med hjälp av företagets banbrytande 3D-teknologi.

Tillväxten och spridningen av additiv tillverkning inom industrin har länge hämmats av brist på repeterbarhet, tillgänglighet på bra och hållbara material samt svårigheter att använda tekniken. Som ett svar på dessa problemställningar bildades Rapid Dimension tidigare i år. Bakom bolaget står personer med många år i branschen på företagen Bondtech AB och Add North 3D AB.

– Genom att ta ett helhetsgrepp om mjukvara, hårdvara och konstruktionsmaterial kan vi säkerställa kvalitet, repeterbarhet och hållbarhet på serviceavtals-nivå. Möjligheten att kunna använda biobaserade och återvunna funktionsmaterial, även från sin egen produktion, vet vi är väldigt intressant för många företag. Underhåll har en årlig ekonomisk påverkan i svensk industri på mer än 177 miljarder kronor. Det finns oerhört mycket pengar och många koldioxid-ekvivalenter att spara med vårt system, säger Nils Åsheim, medgrundare och VD.

Lösningen involverar molnlagring, unik hårdvara för additiv tillverkning i FFF-teknologin, AR/AI, autonoma maskiner/maskininlärning, djup materialkunskap samt cirkuläret av material, allt förpackat i en as-a-service-affärsmodell. Detta gör att kunder inte behöver tänka på service av hårdvara, på mjukvaran eller på konstruktionsmaterialen och resulterar i ett enklare och effektivare utnyttjande av tekniken.

– Vår lösning gör att 3D-printingen kan ta steget ut från prototypavdelningen ner till fabriksgolvet och integreras som en del av den löpande produktionen. Inte minst under corona-krisen har vi sett värdet av att göra sin värdekedja mer robust och vilka konsekvenser störningar i komponentflöden kan få för tillverkande företag, säger Nils Åsheim.

 

För mer info, se www.rapid-dimension.com eller skicka ett mail till nils@rapid-dimension.com