Fönster- och dörrföretaget NorDan AB blir ledande på modern additiv produktionsteknologi inom sin bransch genom investering i en 3D-skrivare som skriver ut produkter i full storlek.
NorDan AB har ingått ett mångmiljonkontrakt med BLB Industries AB i Värnamo för leverans av en högmodern 3D-skrivare som kan skriva ut fönster och dörrar i storlek upp till 1,5 m bredd och 2,5 m höjd. Vid större format kan produkten skrivas ut i delar och sammanfogas.
Leveransen äger rum under våren 2018 och kommer att användas till produktion av kommersiella produkter och prototyper. 3D-skrivaren av typ ”BLB 3D Custom printer” skriver ut produkter i olika polymerer och biokompositer. Biokompositer består till stor andel av ej fossilbaserade naturliga råvaror och restprodukter från skogsbruk alternativt biprodukter från lantbruk tex polymerer blandat med trä, kork, halm, hampa.
Utvecklingen inom additiv produktion och tillämpning av biobaserade material har kommit mycket långt och NorDan AB anser tekniken mogen för industriell produktion. Den nya 3D-skrivaren installeras vid företagets fabrik i Bor och det har genomförts testproduktion av dörrar med goda resultat.
NorDan är en professionell och ledande samarbetspartner för byggbranschen. Företaget har marknadens bredaste produktutbud och bidrar till utvecklingen inom digitalisering, hållbarhet och innovation.