CAD-systemet ZW3D, utvecklat av kinesiska ZWSOFT, som finns i olika versioner är anpassat efter olika behov – Lite, Standard och Premium. Programmet är avsevärt billigare än de konventionella och i väst utvecklade CAD-systemen. ZW3Ds stora fördel är att det kan läsa in format från de vanligaste CAD-programmen med full association.

 

Tomas Eriksson hos Wennstrom Flow Control har använt standardversionen av ZW3D sedan 2012 för att skapa produktions- och tillverkningsritningar. Wennstrom Flow Control utvecklar mekaniska och elektroniska produkter, system och tjänster till såväl tankfordon som bensinstationer och andra drivmedelsanläggningar.

Tomas Eriksson berättar att han är nöjd med programmet. Det är enkelt och förhållandevis snabbt. ZW3D följer det vanliga sättet att modellera. De som tidigare arbetat med 3D kommer inte att ha några svårigheter att känna igen sig. Det påminner mycket om Autodesk.

ZW3D är en kraftfull parametrisk hybridmodellerare med stora möjligheter att skapa och/eller importera filer från andra CAD-system. Avancerad geometrimotor gör det enkelt att både skapa och fortsätta arbeta med importerade modeller, och spara dem i annat format än dem som de ursprungligen skapades med. Filer från alla de större CAD-systemen går att öppna antingen direkt eller via STEP och IGES. Eftersom programmet är en hybridmodellerare så fungerar det med punktmoln, trådmodeller, ytmodeller och solider.

– Att välja CAD-program kan vara både svårt och krångligt. Det bästa sättet är ofta att under en tid själv få pröva och utvärdera programmet i egna projekt. Man kan hämta och utvärdera ZW3D gratis i 30 dagar, vilket jag gjorde och det visade sig att det passar perfekt för våra behov, berättar Tomas Eriksson och fortsätter:

– ZW3D bör inte underskattas. Programmet är i grund och botten väldigt avancerat. Det är ovanligt, men kanske inte överraskade, att det nya CAD-systemet utvecklades i Kina. Det visste jag inte innan jag provade programmet.

 

Förra versionen saknade en egen filhanteringsfunktion. Det gjorde att man först måste lägga upp ett register och även spara backupp på en extern hårddisk. Den senaste versionen levereras med en färdig filhanterings system som gör det lättare att både spara och hitta filer.

ZW3D kan också vara lämpligt för dem som redan har köpt något av de stora systemen. Då kan det användas som en billig filkonverterare för att öppna cadfiler från andra system från exempelvis SolidWorks, Catia, Solid Edge, Autodesk Inventor eller PTC.

Efter en import kan man behålla strukturen i modellen intakt eller använda filerna vidare t ex som del av en större sammanställning. Om en importerad fil innehåller felaktigeter som glapp, felvända eller saknade ytor – så har ZW3D verktyg för att reparera filen.

– En svaghet med ZW3D är tillgång till support. I förhållande till Kina ligger vi i olika zoner berättar Tomas Eriksson, vilket gör att supporten ibland kan ta längre tid än nödvändigt. Samtidigt är det klart att kineserna vill satsa på den svenska marknaden, vilket framgick när de besökte oss i Kungsör för att demonstrera nya funktioner.

 

– Med ZW3D är vi inte uppbundna till några års- eller månadskostnader. Vi väljer själva när vi behöver uppgradera till en nyare version.

Personligen tror jag att ZW3D blir ett stort program som har en stor chans att röra om marknaden. Programmet utvecklas rasande snabbt, konstaterar Tomas Eriksson.

Av Franz Smidek