Cadmarknaden i Sverige har länge dominerats av Autodesk, programmeringsgiganten inom CAD. Deras produkter har under flera år varit de mest använda både i Sverige och övriga världen. Senaste åren ändrades detta förhållande och ett flertal nya aktörer har äntrat scenen. Här finner vi bland alla andra ProgeCAD, Sketchup, Intelicad, Nanocad och BricsCAD.

BricsCAD är liten, smal och snabb

I motsats till flertal andra program som har utvecklats ur ursprungliga AutoCAD och Intelicad som bas, är BricsCAD numera en nyprogrammerad produkt med fräsch, egen originalkällkod som skrevs och vidareutvecklades av Bricsys programmerare. Bricsys har sitt huvudkontor i Ghent Belgien och ytterligare utvecklingskontor på flera andra ställen som Nizhny Novgorod och Novosibirsk i Ryssland samt i Bukarest i Rumänien. Dessutom finns det distributionskontor i åttiotal länder världen över. Senaste versionen distribueras i trettiosju språkversioner.

För Bricsys är BricsCAD företagets verkliga flaggskepp. Det är dit alla ansträngningar går. Högpresterande 2D användargränssnitt, parametriska 3D-modeller, IFC-certifierad BIM, plåt, mm. Man skulle kunna tro att detta kan leda till en tungrodd barlast men så är det inte, programmet är fortfarande litet, smalt och snabbt.

Första version redan 2002

Bolagets grundare Erik de Keyser presenterade första version av BricsCAD redan 2002. Marknadens mottagande var över förväntan positivt, särskilt med hänsyn till den dominans som Autodesk produkter representerade, eller kanske just därför och även de utomordentliga egenskaper som BricsCAD har. Programmet förenar välbekanta funktioner tillsammans med avancerade 2D-verktyg och erbjuder 3D direktmodellering i DWG standard samt är helt kompatibel med AutoCAD produkter.

Egna källkoder med egna funktioner

För att tränga in sig i en marknad som tidigare har totalt dominerats av Autodesk med alla sina AutoCAD varianter, krävdes det mer än att skapa kopior av deras program. På marknaden finns det redan andra program som efterliknar något äldre versioner av AutoCAD men de håller inte samma tekniska nivå som BricsCAD. Givetvis utgick man i början från att efterlikna funktioner i dessa produkter men den perioden avslutades ganska snabbt. Redan i tidigt skede hade företaget ambitioner på att undan för undan skapa egna källkoder med egna funktioner både i den tekniska och den grafiska delen. Man syftade på att vara minst likvärdiga eller bättre än sina konkurrenter och erbjuda användarna alternativa produkter som uppfyller alla deras kvalitetskrav och som är lättare att använda än dem som redan fanns. I början av åttiotalen kunde användarna utveckla egna AutoCAD-applikationer med ett AutoCADs programmeringsspråk LISP. När man sedan rationaliserade AutoCAD och presenterade AutoCAD LT, tog man bort detta programmeringsverktyg, vilket medförde att man inte kunde skapa starka applikationer för LT. Bricsys tog LISP tillbaka och i BricsCAD får applikationsutvecklarna åter tillgång till LISP-språket. Kanske kommer en del av äldre applikationer åter fram.

Bricscad bästa AutoCAD uppdatering

Tillgängligheten till ett växande antal tredjeparts applikationer, bland andra nu även till alla POINTs applikationer, gör BricsCAD till den bästa lösningen. BricsCAD har inte bara en uppsättning nya funktioner. Kombinationen av kompabilitet, eget kännbart gränssnitt, oöverträffad support och ett rimligt pris, gör BricsCAD till det bästa valet. BricsCAD är den applikationsvänligaste CAD-plattformen i branschen. Att man uppskattar programmets höga kvalitetsnivå och programmeringsvärde bekräftar bland andra slogan som nyss dök upp angående uppdateringen till den nya BricsCAD versioner:

”BricsCAD V17 – bästa AutoCAD uppgradering?”

Tre nivåer av BricsCAD

Vill man fördjupa sig i färdigheter och kvaliteter som BricsCAD omfattar kan man inte frångå att jämföra BricsCAD med ”andra” aktörer på marknaden. BricsCAD kompabilitet med DWG standard är fullständig och programmet interface med t ex AutoCAD är häpnadsväckande, inklusive den DWG-baserade LISP-språket.

Sådana egenskaper underlättar övergångar från andra program till BricsCAD samt förkortar inlärningstiden. BricksCAD funktionaliteter är vida överskridande det som av branschen anses vara brukligt.

BricsCAD är tillgänglig för operativsystemen Windows, Linux och OS X .

BricsCAD Classic tillhandahåller bekant 2D CAD-ritningsfunktionalitet, inbyggd DWG läs/skriv och innehåller ett fullständigt LISP API för anpassning och automatisering av repetitiva uppgifter.

BricsCAD Pro innehåller all funktionalitet i BricsCAD Classic, och lägger till 3D Direct Modeling, 2D och 3D-hårdvarubibliotek, högupplösta rendering, ett material för rendering av material, mekanisk montering och ett AutoCAD ObjectARX-kompatibelt utvecklingssystem som stöder hundratals tredjeparts programapplikationer.

BricsCAD Platinum innehåller funktionerna i BricsCAD Pro, och inkluderar 3D-begränsning av systemuppbyggnad, skapande av ytkonstruktioner och loft, deformerbar modellering, importerad geometriläkning, automatisk design igenkänning, montering och redigering av enheter med mera.

Tillägsmoduler

Utöver ovanstående egenskaper finns det tre tilläggsmoduler:

BricsCAD BIM ger byggnadsinformationsmodellering till .dwg-filformatet. Den innehåller en avancerad 3D-skissmodell med full IFC-certifierad BIM-funktionalitet.

BricsCAD Sheet Metal, erbjuder verktyg för att skapa plåtdelar med fokus på tillverkningsförmåga.

BricsCAD Communicator importerar och exporterar 3D CAD-data för att möjliggöra utbyte av data med de flesta större mekaniska CAD-program (t.ex. CATIA, PTC Creo, SolidEdge, NX / UG, SolidWorks och Autodesk Inventor) och flera neutrala filformat av industristandard.

BricsCAD utmanar AutoCAD

BricsCAD är program som vinner större och flera andelar av CAD-marknaden. Utbredning av programmen baseras inte på häftiga marknadsföringsinsatser utan uppenbarligen tack vare programmens kvaliteter. Frågan vi ställde i rubriken skall inte besvaras med ”JA” utan med ”FÅR SE”.

Ett program som har alla funktioner som andra program, som innehåller funktioner som andra program saknar, som kan användas utan att ideligen tvingas uppdatera och som är betydligt billigare än de flesta måste tilltala användarna. Man kan uppfatta det som ett hot eller som ett löfte. BricsCAD hotar inte AutoCAD eller andra aktörer men utmanar de med sin kvalitet, effektivitet och priset.

Av F. Dráb