Den första juli invigs ”Experience Room” i Icehotel 365, ett upplevelserum i den året runt-öppna delen av Icehotel i Jukkasjärvi. Upplevelserummet är liksom alla konstsviter och resten av hotellet helt skapat av is och snö och kan besökas sommar som vinter. Så, låna en Icehotel-cape och gör en tidsresa genom is och snö. 

 I ”Experience Room” får gästerna följa med på en resa i Icehotels historia genom upplevelser skapade av konstnärerna Marjolein Vonk (NL) och Maurizio Perron (IT), som under många år har samarbetat med Icehotel. Bland annat kommer gästerna att guidas genom Icehotels 30-åriga historia med en tidslinje, kunna uppleva utvalda delar av konsten som sparats från tidigare år och lära känna Icehotels grundare Yngve Bergqvist genom ett personligt filmporträtt. 

 – Icehotel har en äventyrlig historia som startade med en mans vision för 30 år sedan. Vi vill dela den på ett nytt sätt där gästerna själva kan bestämma takten av upplevelsen, och göra en tidsresa genom is och snö, säger Luca Roncoroni, Creative Director på Icehotel.  

 Sommaröppet från den första juli

Icehotel, som öppnade sin året runt-verksamhet 2016, har vanligtvis öppet både som konstutställning och hotell för såväl dagsbesökare som övernattande gäster under årets alla dagar – men på grund av Covid-19 har hotellet stängt från mitten av april till den sista juni 2020. 

Från den första juli kan Icehotels besökare uppleva det nya upplevelserummet och även 18 andra konstviter av is och snö, och avnjuta en iskall cocktail i Icebar By Icehotel Jukkasjärvi. 

Besöket kan kombineras med utomhusaktiviteter i de vackra omgivningarna med vandring, cykling eller paddling. Stand Up Paddle-brädor och cyklar finns för uthyrning om man vill paddla på Torne älv eller cykla i den vackra naturen med hjälp av kartor och rekommenderade turer från Icehotels guider.  

– Vi ser mycket fram emot att inviga ”Experience Room” och hoppas att många som bor i närområdet passar på att besöka Icehotel under denna sommar då man kanske väljer att semestra lite närmare hemmet än vanligt, säger Malin Franck, VD på Icehotel. 

1300 ton is förvandlas till konst 

Nyligen skördades 1300 ton is ur Torne älv som rinner förbi utanför Icehotel. Delar av isen används för att skapa det nya upplevelserummet men den största delen av isen ligger på islagret i väntan på vintern. Då kommer återigen konstnärer till Jukkasjärvi för att skapa iskonst i världsklass i Icehotel, årgång #31. I början av juni presenteras årets konstnärer och deras svitskisser.

”Experience Room” har premiär den första juli, då öppnar också Icehotel för sommaren.

 

Foto: Rebecca Lundh