Apple meddelar att 70 högskolor och universitet runt om i Europa har infört Alla kan koda.

Det är ett omfattande program som Apple har utvecklat för att alla ska kunna lära sig bygga mobilappar. Dessa högskolor och universitet inför Apples kurs App Development with Swift för att skapa möjligheter för alla studenter och rusta dem med de färdigheter som behövs för ett yrkesliv i den blomstrande appekonomin.
Utbildningsinstitutioner i Sverige, Danmark, Norge, Storbritannien, Tyskland, Frankrike, Italien, Spanien, Nederländerna, Österrike, Belgien, Tjeckien, Irland, Luxemburg, Polen och Portugal erbjuder App Development with Swift för att förbereda studenterna för en framtid inom apputveckling. Denna ettåriga kurs har utformats av Apples ingenjörer och utbildare för att studenter ska lära sig koda och designa appar, oavsett bakgrund och kunskapsnivå. 

• På Harlow College i Storbritannien kommer man att erbjuda App Development with Swift till sina 3 000 studenter, bland annat vuxna som utbildar sig för att få nytt jobb. Med kursen får de lära sig att programmera och förbereds för en karriär inom apputveckling.
• På institutionen för datavetenskap vid Münchens tekniska universitet i Tyskland fokuserar man på att lära studenterna praktisk mjukvaruutveckling och entreprenöriella affärsfärdigheter med hjälp av Swift och ARKit. De har ett nära samarbete med lokala företag som BMW och Siemens för att se till att utbildningen är relevant för ett modernt yrkesliv.
• Mercantec i Danmark är en offentligt finansierad yrkeshögskola som erbjuder sina 3 000 studenter möjlighet att lära sig att programmera innan de går vidare med ett yrke hos ett lokalt företag.
• Hogeschool van Arnhem en Nijmegen i Nederländerna lockar olika sorters studenter eftersom de erbjuder såväl grundläggande universitetsexamina som yrkesutbildningar. De 34 000 studenterna har nu möjlighet att lära sig att programmera med App Development with Swift.

”Kodning är en grundläggande färdighet för den moderna yrkesmänniskan, och med hjälp av. Alla kan koda får alla möjlighet att lära sig koda, skriva kod och undervisa om kodning”, säger Apples CEO Tim Cook. ”Intresset för Alla kan koda har vuxit bland skolor i hela världen sedan vi lanserade initiativet för två år sedan, och man inför alltmer av kursmaterialet i undervisningen.”
”På Harlow College är vi medvetna om att studenter som lär sig att koda är bättre rustade för en högteknologisk framtid. De utvecklar sin problemlösningsförmåga, blir bättre på logiskt tänkande, stärker sin slutledningsförmåga och förbättrar viktiga matematikkunskaper”, menar Karen Spencer som är rektor vid Harlow College. ”Alla kan koda visar hur alla studenter kan lära sig att koda tack vare en unik och innovativ lärandemiljö.”

Swift är Apples kraftfulla och intuitiva programmeringsspråk som erbjuder utvecklarna den frihet och de funktioner de behöver för att kunna skapa nästa generation banbrytande mjukvara. Populära appar såsom Airbnb, KAYAK, TripAdvisor, Venmo och Yelp har alla skapats med Swift.
Tekniksektorn är en av de snabbast växande branscherna i Europa, och de som arbetar med data- och informationsteknik är högt eftertraktade på arbetsmarknaden. Appekonomin har skapat 1,36 miljoner arbetstillfällen i Europa. Sedan App Store lanserades har Apple betalat nära 18 miljarder USD till utvecklare i Europa.