Nyligen presenterade HP en ny generation av bärbara arbetsstationer med beteckningar ZBook 15u G3, ZBook Studio G3, ZBook15 G3 och ZBook 17 G3. De är avsedda för olika typer av användare, från de som vill ha en smidig och kraftfull dator till de mest krävande professionella användare inom finansiella tjänster, olja/gas, digitala medier och teknik.

 

De mest utmärkande dragen, i synnerhet för datorer i det högre segmentet, dvs ZBook15 G3 och ZBook 17 G3 är prestandan. Den ligger i paritet med de mest kraftfulla stationära arbetsstationerna. Kraften i de nya mobila lösningarna gör att användarna inom till exempel media och CAD kan arbeta överallt utan att vara bundna till sin vanliga arbetsplats.

 

Jämfört med de tidigare modellerna är den nya, så kallade tredje generationen av ZBooks, upp till 27 % tunnare och väger ca 11% mindre än sina föregångare. HP uppger att även batteritiden förbättrats med uppemot 67% vilket gör att man kan arbeta hela dagen utan sladd.

 

För att nå denna prestanda har de nya datorerna försetts med flera nya, delvis unika innovationer.

 

Marknadens snabbaste disklösning

En av de mest uppseendeväckande egenskaperna är en HP Z Turbo Drive G2, en lagringsprestanda som är upp till 16 gånger snabbare än en vanlig SATA SSD. Det handlar om upp till 9 GB/s läshastighet med en unik lösning för dataintegritet som sparar arbetet i händelse av strömavbrott.

 

I sitt standardutförande är Z Turbo Drive Quad Pro utrustad med en SSD-modul som ansluts till huvudenheten med ett M.2-gränssnitt. Dessa Z Turbo Drive G2-moduler har 256 eller 512 gigabyte lagringskapacitet. Systemet använder sig av MLC-NAND flash, stödjer TRIM och integrerade kondensatorer för att minimera risken för dataförlust vid strömavbrott. Lagringsenheten liknar ett grafikkort med ett långt kretskort och sluten kåpa som även inkluderar aktiv kylning.

 

DreamColor skärmar

Datorernas skärm ska kunna presentera multimedia med ca åtta millioner pixlar. Skärmen är redan från början utrustad med HP:s integrerade kalibreringsmotor. Den har stöd för 4K-indata och 10-bitarsfärg vilket gör att den kan återge upp till 1,07 miljarder färger.

 

De här egenskaperna har gjort att DreamColor skärmarna nästan har blivit standard inom filmindustrin, TV och videobranschen. De används av nästan alla större studior i Hollywood i synnerhet som skärmen ger en stabil färgåtergivning under hela filmens produktionsprocess.

 

HP Z Cooler

Att effektivt kunna kyla ner en dator och samtidigt göra den så tyst som möjligt är viktiga egenskaper både för användarnas välbefinnande och för att behålla systemets prestanda och pålitlighet.

 

Z440 och Z840 levereras med en nydesignad Z Cooler (option), en lösning som bidrar till lägre processorfläkthastighet. Jämfört med tidigare modeller minskar den dessutom ljudnivån med upp till 7 dB, vilket för det mänskliga örat uppfattas som ca 40% tystare.

 

Flexibilitet

För en ökad flexibilitet kan ZBook kompletteras med en nyutvecklad dockningslösning Thunderbolt 3. Till den kan man ansluta upp till 10 enheter. Den har stöd för Displayport 1.2, USB 3.1, fyra USB 3.0, expansion av nätverksanslutning och även laddning av datorn. Med hjälp av Thunderbolt kan datorn förses med två separata UHD (4K) skärmar.

 

Självläkande BIOS

Datorerna levereras med självläkande BIOS (HP Sure Start), en innovation som tidigare lanserats av HP. Med ”Sure start” detekterar datorn själv skadade BIOS och automatiskt, inom 30 sekunder, eller mindre återställs BIOS till den senaste fungerande versionen. ”Sure start” gör det lättare att hantera olika risker. Till exempel när en uppgradering går snett eller om datorn drabbats av en attack eller virus.

 

Maximera prestandan

HP Performance Advisor är en annan mjukvara som följer med datorerna. HP Performance Advisor hittar själv och föreslår installation av optimerade drivrutiner från bl. a. Adobe, Autodesk, SolidWorks, ESRI och Dassault vilket bland annat ska öka prestanda och stabilitet. Datorerna kommer dessutom med förinstallerade HP Remote Graphic Software för samarbete på distans och HP Velocity som accelererar nätverksprestandan.

 

Tekniken bakom

ZBook15 och ZBook 17 är bestyckade med den senaste processorteknologin med 6:e generationens Intel Dual- och Quad Core samt Xeon Mobile Quad Core. Datorerna kan förses med upp till 64GB med ECC option och dubbla Z Turbo Drive G2.

 

ZBook G3 innehåller också de kraftfullaste Quadro-grafikkorten på marknaden, nämligen NVIDIA ”Maxwell” Quadro Graphics. Även CPU-prestanda accelereras upp till 3,6 GHz vilket gör att man kan köra även de mest krävande applikationerna med rendering av högupplöst video uppkopplade mot flera skärmar.

 

Sammanfattningsvis kan man konstatera att den nya serien av ZBook datorer, i synnerhet de mest avancerade datorerna, höjer ribban för vad som är möjligt att pressa in i en bärbar lösning. Andra leverantörer kommer säkert att försöka svara på den här utmaningen. Det man redan nu kan konstatera är att det är HPs förtjänst att man på detta sätt lyckats vitalisera den något slumrande marknaden för mobila arbetsstationer.

 

Av Franz Smidek

 

 

 

BILDTEXT

Produktansvariga, Jim Zafarana och Josh Peterson, visar den nya generationen av bärbara arbetsstationer.