Ny röststyrning i köket med Thermex Voicelink-teknik

Nu reagerar fläkten direkt på tilltal – starta och stäng av, sugstyrka, arbetsbelysning och dekorationsbelysning i köket – allt kan styras med Voicelink. Den nya röststyrningen från Thermex lanseras till flera typer av fläktar och fungerar tillsammans med Google-assistenten.

Röststyrning används allt oftare och nu går det även att styra köksfläkten utan att behöva kladda ner den med feta eller våta händer. Om man inte vill utnyttja den nya funktionen kan man i stället använda den magnetförsedda och trådlösa fjärrkontrollen eller styra fläkten från mobilen eller surfplattan via en app som finns för både iOS och Android. I appen går det även att se när filtret ska rengöras.

Köksfläkten startas när spishällen används

Fläkten kommunicerar trådlöst med andra Link-produkter från Thermex. Exempelvis kan den startas automatiskt när spisen sätts på – och samordnas med det övriga ventilationssystemet i bostaden. Det gör att ventilationen blir balanserad och inomhusklimatet behagligt när köksfläkten är igång.

En del av de nya fläktarna fås med dekorationsbelysning olika färger som skapar stämning i köket/allrummet när fläkten inte används. Även denna funktion är röststyrd. Styrkan och färgskalan för själva arbetsbelysningen över spishällen kan finjusteras.

Utvecklade i Danmark

De röststyrda fläktarna är utvecklade hos Thermex i danska Hjørring:

– Processen har pågått i tre år och det som har krävt mest tålamod är att få de nödvändiga godkännandena från Apple, berättar produktchef Morten Sørensen.

Systemet marknadsförs under namnet Thermex Voicelink och finns i alla nya modeller i Blueline­serien – för både vertikala fläktkåpor och modeller som integreras i överskåp. Trenden går i tydlig riktning mot smarta hem och därför kommer den nya tekniken att finnas i flera andra produktserier i framtiden.