Genombrott – Graphmatech och Add North 3D möjliggör 3D-utskrivna kretsar och sensorer med Aros Graphene

Ett samarbete mellan två innovativa materialteknologi-startups, Graphmatech och Add North 3D, har lett till ett genombrott där företagen lyckats utveckla ett nytt, konduktivt Aros Graphene-baserat filament till 3D-utskrifter. Detta har möjliggjorts genom Graphmatecs patenterade teknologi och material Aros Graphene, som är lätt att fördela i polymerer. Detta öppnar upp för många nya 3D-applikationer såsom värmeledande komponenter, kretskort samt effektiva sköldar mot electromagnetism och radiofrekvenser.

 

Den nyutvecklade 3d-printingapplikationen av det ultra-konduktiva materialet Aros Graphene kan komma att revolutionera sättet vi använder additiv tillverkning och 3D-skrivare på. Med denna nya teknologi är det möjligt att skräddarsy precisa konduktivitetsegenskaper i filamentet vilket öppnar upp för en rad nya tillämpningar som tidigare inte var möjliga. Det ledande filamentet kan t.ex. användas för att skriva ut kylflänsar, kretskort, EMI/RF-sköldar, sensorer och andra IoT-applikationer, etc.

Det nya filamentet kommer nu optimeras och gå igenom betatestning med referensgrupper innan det förväntas nå marknaden inom 6-12 månader.

Add North 3D är en svensk 3D-materialutvecklare specialiserad på FDM-material. Från starten 2016 har fokus legat på hållbara lösningar för 3D-plast samt utveckling av nya materia, såsom det senaste portföljtillskottet add:architect – ett nytt, matte material för arkitekter och designers. Add North 3D är också involverad i utvecklingsprojekt finansierade av VINNOVA, exempelvis etablerandet av processer för att tillverka bioplasten PLA helt av sidoströmmar från svensk skog. Add North 3D star I stratgroparna för sin internationella expansion, där Aros Graphene-filamentet kommer vara en av hörnstenarna.

Graphmatech grundades i augusti 2017 av materialforskare Dr Mamoun Taher och serieentreprenören Björn Lindh. Företaget är en del av InnoEnergy Highway – Europas ledande affärsaccelerator som specialiserat sig på hållbar energi – liksom till ABBs innovationsutvecklingsnav, SynerLeap, och har fått ett flertal anslag från både Vinnova och energimyndigheten.

Graphmatech har nyligen utvecklat en skalbar och kostnadseffektiv process för att belägga polymergranulär och pulver med Aros Graphene för att erhålla hög kvalitet fördelning. Processen kan betraktas som ett sammansättningssteg före extrudering av filament. Den utvecklade processen kan också användas för att belägga polymerer granulärt / pulver med många andra typer av tillsatser.

Mer information, bilder och data om AROS Graphene finns på www.graphmatech.com och www.addnorth.com