Ett genombrott inom trådforskningen vid maskinteknik på Örebro universitet gjorde det möjligt för forskningsingenjören Joakim Larsson och doktoranden Anton Jansson att utveckla ett övervakningssystem för tråddragningsprocessen inom industrin. Nu har Örebro universitet Holding AB investerat i bolaget, som snart ska ut på marknaden.
– Den här lösningen efterfrågas inte bara inom Sverige utan även internationellt, säger Joakim Larsson.
Under 2018 gjordes flera framsteg inom trådforskningen vid maskinteknik på Örebro universitet. Resultaten gav Joakim Larsson och Anton Jansson en idé kring en processövervakningslösning för tråddragningsindustrin. I juni 2018 tog de hjälp av ORU Innovation för att utvärdera idén. Ett år senare började processen ta fart på allvar.
– Till en början fanns bara systemet som en prototyp i en publikation, men snart spred sig ryktet och intresset från industrin började tillta. 2019 startade arbetet med att ta forskningsresultaten från pappren och in i verkligheten, säger Anton Jansson, som då var doktorand vid Örebro universitet och i dag är postdoktor vid North Carolina State University i USA.
Universitetets holdingbolag går in som delägare
Under året verifierade de sin idé och startade i januari 2020 bolaget Wire Innovations Sweden AB. I augusti blev bolaget klart för ett preprepare-program inom Inkubera och nyligen, i november, investerade Örebro universitet Holding AB i bolaget genom ORU Invest.
– Vi har haft ett stort stöd från Örebro universitet och särskilt ORU Innovation. Utan dem hade det inte blivit mycket. Att Örebro universitet Holding AB nu går in som delägare har gett en ytterligare skjuts i utvecklingen, säger Joakim Larsson, som är vd för Wire Innovations.
Innovationsrådgivaren Helena Melander-Bergström har varit med i processen från start.
– Under dessa två år har vi gått igenom flera olika steg för att verifiera idén. Vi har gjort nyhetsgranskning i patentdatabaser för att se vilka liknande lösningar som kan finnas, det har byggts och testats prototyper och frågor kring IP, kunder, marknad och affärsmodell har stötts och blötts. Det har varit otroligt roligt att följa Joakim och Anton från första idé till att ha ett paketerat erbjudande som lockar flera tunga namn i branschen, säger Helena Melander Bergström.
Anna Ragén, vd för Örebro universitet Holding AB, ser Joakim och Antons arbete som ett bra exempel på hur forskningsresultat kan komma till nytta i samhället.
– Det är med glädje och stolthet som Örebro universitet Holding AB har investerat i Wire Innovations. Det är också en bra bekräftelse på att Örebro universitet har stöd- och innovationsprocesser som leder till att forskning nyttiggörs och kan spridas genom kommersiella metoder.
Ska ut på marknaden tidigt 2021
Wire Innovations lösning kallas för Wise och är ett processövervakningssystem för tråddragningsindustrin. Wise fungerar med hjälp av en kombination av optiska sensorer och vibrationssensorer som övervakar statusen av processen. Sensordatan skickas till och analyseras i molnet och om den visar avvikelser som tyder på problem i processen skickas en varning till maskinoperatören, som kan korrigera eller stoppa processen.
– Det här leder till minskade kassationer och ökad produktivitet vilket sammantaget leder till en hållbarare produktion, säger Joakim Larsson.
Wire Innovations har nu siktet inne på att släppa Wise på marknaden under första halvan av 2021.
– Den här lösningen efterfrågas inte bara inom Sverige utan även internationellt. Vi jobbar nu febrilt med att utföra de sista industritesterna och hoppas ha systemet tillgängligt för marknaden tidigt 2021, säger Joakim Larsson.
Bild: Anton Jansson och Joakim Larsson har utvecklat produkten Wise, som de snart hoppas släppa på marknaden.