Framtidsarenan Digimania är en av nyheterna och ett stort dragplåster under mässan Scanautomatic som arrangeras parallellt med ProcessTeknik, på Svenska mässan i Göteborg den 9-11 oktober. Här kommer start-up-företag att möta storbolag för att presentera nya digitala och automatiserade lösningar, något som efterfrågas stort av nationella och internationella företag.

– Många etablerade bolag är fortfarande osäkra på hur all ny teknik kommer att påverka dem och hur de ska kunna hänga med i den snabba utvecklingen. Och de är beroende av start-ups för att få tillgång till ny teknik och spetskompetens, säger Ola Lundqvist, mässansvarig för Scanautomatic och ProcessTeknik.

Mässorna Scanautomatic och ProcessTeknik lockar tillsammans drygt 300 utställare och 10 000 besökare inom svensk industri. Den nya arenan Digimania är ett stort matchmakingområde där etablerade företag möter nya innovationsföretag för att nätverka och ta del av de senaste tekniska lösningarna.

– Digimania är Scanautomatics framtidsarena. Här kommer vi att se det senaste inom artificiell intelligens, automation, Internet of Things och robotics, men även virtual- och augmented reality och gamification. Flera av lösningarna som presenteras här finns ännu inte på marknaden, säger Ola Lundqvist.

Även seminariedelen på Scanautomatic kommer ha fokus på hur digitaliseringen håller på att förändra branschen. Programmet bjuder bland annat på IT-säkerhet och hur man skyddar sig mot cyberattacker, hur robotar kan automatisera nya delar av industrin och hur man kan använda VR och AI för att bygga smarta fabriker.

– Stort fokus kommer även att ligga på framtidens processteknik för tung industri och för livsmedels- och petroleumindustrin, med föreläsare från bland annat Preem, Stora Enso, Boliden och Livsmedelsakademin, säger Ola Lundqvist.

Konferensen Automation Summit, som går parallellt med Scanautomatic och ProcessTeknik, kommer i år att flytta in på mässgolvet så att beslutsfattare och leverantörer får lättare att mötas. Konferensen tar ut riktningen för Sveriges industriella digitalisering och har i år fokus på ny teknik, smart industri och ledarskap.

– Just nu är branschen mitt uppe i en stor digitaliseringsvåg. För att vara konkurrenskraftig på en global marknad är det nödvändigt att svenska företag anammar ny teknik till sin tillverkning. Förhoppningen är att de möten som sker på mässorna ska inspirera och bidra till att föra branschen ytterligare framåt, säger Ola Lundqvist.