Måndagen den 13 maj invigdes säsongens tema på ICEBAR by ICEHOTEL Stockholm. En turistattraktion av det coolaste slaget som lockar över 115 000 besökare årligen. Nu får gästerna ta del av vad som hände när svenskarna flydde Sverige i hopp om ett bättre liv på andra sidan Atlanten.

I år vill man rikta ljuset på att Sverige som idag uppfattas som ett av världens tryggaste länder, en gång var ett land som människor flydde från. Säsongens tema är svenskars utvandring till USA och temat har fått namnet ”The Promised Land”.

– Årets tema är extremt viktigt för oss. Vi vill påminna våra gäster om att även Sverige har en historia där en stor del av befolkningen flydde sitt hemland på grund av fattigdom och misär. Med tanke på den tid vi lever i nu, med många människor på flykt i världen, känns det viktigt att belysa den delen av vår historia för att få perspektiv. Perspektiv som vi anser behövs i dagens samhällsklimat och den hårda ton som lagt sig över vårt vackra land, säger Kristofer Skoglund Director of Sales and Marketing på Hotel C i Stockholm.

ICEBAR by ICEHOTEL Stockholm invigdes 2002 som världens första permanenta isbar. Varje år förnyas interiör och design med is från Torne Älv och skickliga isskulptörer från ICEHOTEL i Jukkasjärvi. Detta arbete sker i samarbete med Hotel C Stockholm som sedan 2002 varit värd för isbaren. 

– Den svenska emigrationen till Amerika är en intressant historisk händelse. Att använda den som utgångspunkt var vårt sätt att koppla dåtid till nutid. Maktbalans och tillgång till resurser har alltid svängt och kommer svänga igen, säger Karl-Johan Ekeroth som tillsammans med Christian Strömqvist designat baren.

I årets tema, guidas besökarna genom den resa som våra förfäder tog för många år sedan. Med hjälp av iskonst, målande samtidsbeskrivningar och historieberättande, skapas en känsla som ICEBAR Stockholm hoppas ge just det perspektiv som inte får så mycket plats i dagens debatt om förflyttningar av människor över landsgränser på grund av konflikter.

– Vi är per definition Stockholms ”coolaste” bar, där glädje, skratt & nyfikenhet får ta plats. Att i år även få ge våra besökare en glimt in i en viktig tid i vår historia ser vi som en fantastisk möjlighet och ett stort ansvar. Jag är väldigt stolt över vad vi skapat tillsammans med ICEHOTEL och ser mycket fram emot att få visa upp årets tema, säger Kristofer Skoglund.

ICEBAR by ICEHOTEL Stockholms utländska besökare kommer främst från USA, Sydamerika samt Tyskland. Baren har öppet året om och håller en konstant temperatur på -5 grader. FOTO: Christian Strömqvist DESIGN: Karl-Johan Ekeroth och Christian Strömqvist