BIM – RÄTT MEDICIN FÖR ÉDOUARD HERRIOT-SJUKHUSET

Övergången från CAD till BIM (Building Information Modelling) innebär en revolution i arbetssätt för hela byggnadssektorn. Det är den största förändringen i arbetssätt sedan datorn ersatte ritbordet på åttiotalet. Och BIM är inte något som endast rör storföretag, det kommer att vara ett måste för arkitekt- och byggnadskonstruktionsföretag av alla storlekar

Parisföretaget Michel Rémon & Associés tog steget till BIM år 2013.

Att vi införde BIM berodde mycket på att våra partners redan implementerat nya verktyg, förklarar Razvan Gorcea, ansvarig arkitekt för BIM och ISO9001 hos Michel Rémon & Associés. Det var en naturlig utveckling för oss.

Företaget har 35 arkitekter och arbetar med tekniskt komplexa, storskaliga projekt som sjukhus, forskningscenter, laboratorier och industribyggnader. Detta kräver att projekten hanteras av team med specialister från många discipliner (konstruktion, VVS, el och så vidare). Eftersom BIM hanterar alla intressenters data i en och samma digitala 3D-modell underlättar det samarbetet mellan projektets entreprenörer.

Centralisering av data

Tillsammans med CAD-UC, den CAD-expert företaget arbetat med under tio år, valde Michel Rémon & Associés Revit, ett BIM-verktyg från Autodesk.

Tidigare arbetade vi med flera olika CAD- och 3D-ritningsprogram (AutoCAD och Sketchup till exempel). Det kunde resultera i hundratals filer för ett komplext projekt, säger Razvan Gorcea. Med Revit samlar vi all data i en enda delad fil som alla inblandade arbetar mot.

Att implementera BIM är en omfattande process.

Det är inte bara att ta en tredagarskurs och sedan tro att hela företaget ska byta arbetssätt, säger Razvan Gorcea. Förutom att producera dokumentation påverkar BIM också områden som projekthantering och samarbete med partners. Michel Rémon & Associés började sin process med att samla ett team om fyra personer i fem dagar. Detta team fick sedan stöttning av CAD-UC i fyra månader, under etableringen av projektfasen för konstruktionen av ett R&D-center för Airbus Helicopters i Marignane (Bouches-du-Rhône, Frankrike). Efter att detta varit framgångsrikt utbildades alla företagets team i Revitlösningen.

Det tog mer än ett år, men vi ville inte arbeta i två olika hastigheter på företaget, förklarar Razvan Gorcea.

BIM d’argent 2016

Den 19 september 2016 fick Michel Rémon & Associés ta emot utmärkelsen BIM d’argent 2016 från Moniteur Group. Utmärkelsen delas ut till de mest framstående insatserna inom BIM och digital modellering. Det vinnande projektet gällde en modernisering av Édouard Herriot-sjukhuset i Lyon. Projektet inkluderade bland annat konstruktion av en ny byggnad om 20 000 m2. Sjukhuset ritades på 1930-talet av arkitekten Tony Garnier och är klassat som historiskt monument.

Vi tilldelades projektet 2012, säger Razvan Gorcea. Det ritades från början i CAD, men efter två års arbete med projektet beslöt Michel Rémon att gå över till BIM. Moderniseringen av sjukhuset begränsades bland annat av att själva platsen är mycket kompakt, och att byggnaden klassats som historiskt monument. Michel Rémon & Associés arbetade tillsammans med 13 partners på projektet. “

Det BIM-samarbete på nivå 2, berättar Razvan Gorcea, det betyder att varje partner arbetar på sin egen modell som de sedan delar med övriga partners. Hela processen styrdes av ett ramverk för samarbete där reglerna för samtliga partners dokumenterats. I slutänden slogs alla modellerna ihop till en enda modell som innehöll all data för hela projektet. För Razvan Gorcea var detta ett mycket lyckat fullskaligt pilotprojekt för såväl projektägare som involverade entreprenörer och beställare.

 

Bilder: ©Michel Rémon & Associés