Hexagon ökar produktiviteten för portabla system, stora volymer och automatiserad metrologi med en skanner med hög prestanda för flera plattformar

 

Hexagons Manufacturing Intelligence-division meddelade lanseringen av en banbrytande ny laserskanner. Absolute Scanner AS1 kombinerar noggrannhet och datakvalitet som är bäst i klassen med en automatiseringskapabel datasamlingshastighet på 1,2 miljoner punkter per sekund och interoperabilitet mellan bärbar arm- och lasertrackersystem som är den första i sitt slag. AS1 är en idealisk sensor med många olika applikationskontexter, till exempel på ett verkstadsgolv för fordon – samma skanner kan flyttas fram och tillbaka efter behov mellan en arm som används för inre kvalitetskontroll och en trackerinstallation i pilotanläggningen som utför inspektion av planhet och sprickor för att få en mer integrerad kvalitetsprocess till ett lägre pris.

AS1 är en modulär linjescanner med blå laser som är den första i branschen att drivas med både lasertracker och portabla mätarmssystem. När AS1 används tillsammans med en Leica Absolute Tracker AT960 kan den leverera skanningsnoggrannhet inom bara 50 mikron från upp till 30 meter bort, handhållen eller automatisk. För mindre användningsområden kan AS1-skannerenheten monteras enkelt på valfritt befintligt Absolute Arm 7-axelsystem. Det möjliggör noggrann scanning och inspektion av dolda områden inom en mätvolym på mellan 2 och 4,5 meter i diameter. 

Trackerfunktionaliteten för AS1 drivs av en ny handhållen positioneringsenhet, Absolute Positioner AP21. AP21-enheten gör det möjligt för AT960-trackern att hämta fullständig positions- och orienteringsinformation för skannern. AS1 kan snabbt monteras på AP21 med Hexagons patenterade kinematisk anslutning – samma repeterbara monteringssystem som redan finns i Absolutarmsystemet. Det gör det möjligt för ett upptaget team på verkstadsgolvet att byta samma AS1-skannerenhet på nolltid från användning på ett trackersystem till ett armsystem utan att någon tidsödande omjustering eller konfiguration krävs.

– Vid utvecklingen av en uppgraderad laserskanner för våra trackersystem ville vi införliva SHINE-tekniken vi utvecklade för våra portabla mätarmar i program med höga volymer där trackers behövs, sa Duncan Redgewell, President, Metrology Devices på Hexagon. – Vårt teams breda expertis inom maskinvara har gjort det möjligt för oss att utveckla en lösning som eliminerar hindren mellan produktkategorier, så att användarna kan dra nytta av skanningprestanda i toppklass för både arm- och trackerprogram utan att behöva investera i flera skannerenheter. AS1 kan användas på samma sätt och med samma högkvalitativa resultat oavsett om den är parad med våra Absolute Tracker- eller Absolutarm-system.

Laserskanningsprestanda i Absolute Scanner AS1 är skapade med den beprövade SHINE-tekniken (Systematic High-Intelligence Noise Elimination) som har imponerat på kunder inom flera branscher sedan den introducerades i RS6 Laser Scanner för Absolute Arm-system 2019. SHINE-konceptet möjliggör att data med extremt hög kvalitet och noggrannhet kan samlas in med fullständig hastighet på nästan vilken typ av yta eller finish som helst med standardinställningar för exponering. Detta minimerar behovet av att konstant växla inställningar under mätprocessen, samt de tillhörande behoven av utbildning av operatörer. Med SHINE levererar AS1 alltid fullständiga prestanda – vilken typ av yta som helst kan scannas när som helst utan prestandaförsämring på svåra ytor som är vanliga för äldre produkter på marknaden.

Absolute Positioner AP21-enhetens dynamiska spårningsprestanda innebär att vår senaste Absolute Scanner är helt klar för automatisering. Det möjliggör snabb skanning med blå laser inom automatiserade celler och strukturer oavsett om det gäller i linjen, vid linjen, nära linjen eller i kvalitetsrummet – en viktig funktionalitet eftersom industrierna förbereda sig inför smart tillverkning i framtiden. Hexagons nätverk av registrerade och ackrediterade integreratörer är beredda att utveckla anpassade automatiseringssystem baserat på den här nya metrologitekniken.

– Metrologistödd automatisering anses vara grundläggande för framtida tillverkning i stor skala, sa Daniel Moser, Technical Product Director på Hexagon. – Lasertracker-baserade system kommer att ha en viktig roll i framtiden, främst när det gäller att garantera att kvaliteten inte offras till förmån för ökad produktivitet. Ett av våra främsta mål med att utveckla AS1 var att leverera ett system som var skapat från grunden med automatisering i åtanke, och som skulle kunna integreras i en stor mängd lösningar för automatiserad tillverkning.

För Absolute Arm-system ersätter AS1 det nuvarande flaggskeppet RS6 Laser Skanner, som fasas ut genast. Om du vill ha mer information kontaktar du en lokal Hexagon-representant eller besöker HexagonMI.com/AbsoluteScanner

 

Om Hexagon

Hexagon är världsledande inom sensor, mjukvara och autonoma lösningar. Vi sätter data i arbete för att öka effektivitet, produktivitet och kvalitet i industriella, tillverknings-, infrastruktur-, säkerhets- och mobilitetsapplikationer.

Vår teknik formar urbana ekosystem och produktionsekosystem för att bli alltmer uppkopplade och autonoma – vilket säkerställer en skalbar och hållbar framtid.

Hexagons division Manufacturing Intelligence tillhandahåller lösningar som använder data från design och teknik, produktion och metrologi för att göra tillverkningen smartare. För mer information, besök hexagonmi.com.

Hexagon (Nasdaq Stockholm: HEXA B) har cirka 20 000 anställda i 50 länder och en nettoomsättning på cirka 3,9 miljarder euro. Läs mer på hexagon.com och följ oss @HexagonAB.