Många svenskar skulle enkelt kunna slippa grusiga och torra ögon, spänningshuvudvärk samt prestera bättre på jobbet. Lösningen stavas bildskärmsglasögon. – Det är som balsam för ögonen, det skulle hjälpa många som arbetar framför en datorskärm, säger Tony Lindström, optiker och delägare på en av Specsavers butiker i Stockholm.

 

Många har idag som bekant stillasittande jobb framför en datorskärm. Har man börjat se lite sämre, påverkar det såväl ögonen som sittställningen. Att arbeta vid datorn långa stunder orsakar inte sällan därför många problem:

– Ögonen kan bli både grusiga, torra och irriterade – när blicken är riktad mot en skärm tenderar man att glömma blinka så ofta som man bör göra. Det är också lätt hänt att man sitter felaktigt, man söker sig närmare skärmen och det kan ge leda till ont i nacke och axlar samt spänningshuvudvärk i pannan. Det blir en ond cirkel, säger Tony Lindström, optiker som i Specsaversbutiken på Sveavägen i Stockholm ofta möter kunder som inte riktigt är varse vare sig behovet eller nyttan av bildskärmglasögon:

Läsglasögon har vi lite lättare att ta till oss att börja använda, menar han:

– Vid läsning av bok eller tidning blir det snabbt tydligt att man behöver hjälp, för det är på så nära håll. En datorskärm är ofta på en armlängds avstånd, och skärmen är upplyst, således kan man under en period variera avståndet mer för att kunna läsa – men som sagt, det ger ofta problem efter hand.

Tony Lindström understryker vikten av att skilja på läs- och bildskärmglasögon:

– Läser man en bok gör man ju det på kortare avstånd än vad man sitter framför datorn. Därför är det så viktigt att även fundera på om man också behöver ett par bildskärmsglasögon som man har på jobbet.

Enligt Arbetsmiljöverket ska alla som normalt arbetar mer än en timme om dagen framför bildskärm bli erbjudna en synundersökning av arbetsgivaren, och denne ska även tillhandahålla bildskärmsglasögon, i de fall det behövs.

– Allra vanligast är det att problemen debuterar när man passerat 40 års ålder, men det förekommer även redan i 25-30-årsåldern, säger Tony Lindström.

I coronatider då Folkhälsomyndigheten fortsatt rekommenderar svenskar att arbeta hemma om möjligt är det inte ovanligt att man använder en laptop istället för en stationär dator:

  • På hemmakontoret framför laptopen är det än större risk att man anstränger både ögon och kroppen på grund av sittställningen och den mindre skärmen.
  • Fem tidiga tecken på att du kan behöva bildskärmglasögon
  • Det du vill läsa på skärmen är suddigt
  • Du upplever spänningshuvudvärk, ofta sent på arbetsdagen
  • Du får ofta ont i nacke eller axlar
  • Dina ögon är grusiga, torra eller allmänt irriterade
  • Du lutar huvudet omedvetet framåt mot skärmen