Brist på delar och långa leveranstider är utmanande för industrin. När en viktig gjuten komponent slits eller i värsta fall går sönder blir leveranstiden ofta lång. Hetitec Oy, ett digitalt gjuteri specialiserat på snabb leverans av gjutna delar, möter industrins behov med ny teknik där 3D-skanning är en del av lösningen.

Hetitec Oy är kanske det enda gjuteriet i norra Europa som specialiserat sig på snabba leveranser av gjutgods. Gjuteriet i Tammerfors kombinerar 3D-skanning, gjutsimulering, 3D-printning av sandformar och ett klassiskt metallgjuteri för att uppnå detta.

Moderna produktionsprocesser och teknologier möjliggör snabba leveranser av reservdelar, men också snabb utveckling av speciella prototyper eller små serier.

Hetitec använder 3D-skanning som ett verktyg för kvalitetskontroll och mätning och kan leverera mätrapporter till sina kunder redan innan detaljen levererats.

 

 

– Om det inte finns någon 3D-modell av reservdelen fungerar reverse engineering otroligt bra med 3D-skanning. 

3D-skanning kortar tiden avsevärt för inspektion och mätning och tillsammans med andra moderna tillverkningsmetoder kan Hetitec leverera färdiga produkter på mindre än fem dagar. 3D-skannern har fungerat felfritt och våra kunder har varit mycket nöjda med de mätrapporter vi har levererat, säger Ville Moilanen, vd på Hetitec.

MLT har levererat en HandySCAN 3D Silver med tillhörande VXmodel och VXinspect|Elite programvara för reverse engineering, inspektion och mätrapporter.

MLT var även med i uppstarten av utrustningen och ansvarade för 2 dagars utbildning hos kund.