Hilson Moran omdefinierar projekteffektivitet med Revu

Efter 40 år inom byggbranschen satsar Hilson Moran nu på en digital strategi och arbetar om sina arbetsflöden från grunden. Ett viktigt verktyg för att kunna driva initiativet är Bluebeam Revu – en prisbelönt PDF-lösning för att skapa, redigera och markera ritningar och för att samarbeta inom ingenjörs- och byggbranschen. När ingenjörskonsultföretaget digitaliserade sina tidigare pappersbaserade arbetsflöden med Bluebeam Revu märkte man omedelbart att det gick mycket snabbare att hantera ritningar från underentreprenörer och att skicka in tekniska granskningshandlingar.

Varför en digitalisering efter 40 år?
– Det råder ingen tvekan om att den digitala revolutionen nu även nått byggbranschen och den har redan börjat göra stora avtryck. Användarvänlig programvara som Bluebeam Revu banar vägen för den här förändringen, säger direktören Vince Ugarow som är Hilson Morans digitala förespråkare.
– Våra användare ser verkligen fördelarna med Revu, förklarar ekonomichefen Roger Waters-Duke. Våra ingenjörer säger att programmet underlättar enormt för dem och därför är det här den snabbast implementerade programvaran någonsin på Hilson Moran. På ett år gick vi från 10 licenser till 229 licenser som nu används inom hela företaget.

Rivstart med Revu
Den framåttänkande ledningen på Hilson Moran introducerade först Revu för ett litet utvecklingsteam och implementerade programvaran på stationära och bärbara datorer samt Wacom-plattor. Samma design- och konstruktionsinformation som tidigare fanns på olika pappersritningar såg man nu på skärmen istället. Detta lade grunden för teamet när de utforskade och byggde nya arbetsflöden innan de provade dem på ett testprojekt. Efter att Hilson Moran använt Revu för första gången – med mycket lyckat resultat – för en expertgranskning av ett omfattande bostadsområde i södra London, beslöt man att implementera programvaran inom hela företaget.

Utbildning
Hilson Moran anordnade en kurs med en extern kursledare för förstagångsanvändare som behövde bekanta sig med programmets funktioner. Efter några större övergripande lektioner delades medarbetarna in i grupper om fem personer. Grupperna genomgick omfattande utbildningar och kollegor började så småningom lära varandra olika Revu-funktioner och -genvägar.
– Jag experimenterade med olika verktyg och funktioner i programmet för att få en idé om hur olika saker fungerade, säger mekanikkonstruktören Steven Atemie.

Nya arbetsflöden
På Hilson Moran säger man att det var mycket tack vare den unika funktionen för att skräddarsy verktygssatser som implementeringen av Bluebeam Revu gick så snabbt och smidigt.
– Varje avdelning har sina egna verktygssatser. Det innebär att både maskiningenjörer och elingenjörer kan släppa sina respektive symboler på ritningarna så nu går det jättemycket snabbare att skissa och markera, förklarar mekanikkonstruktören Will Major. – Vi har faktiskt tagit fram och anpassat några som är Hilson Morans egna verktygssatser för specifika uppgifter. Det är allt från enkla linjetyper till detaljerade ingenjörssymboler som vi alla använder och som förbättrar både vår kvalitet och vår konsekvens, tillägger Ugarow.
Ritningsgranskning är ett populärt arbetsflöde som med Revu går snabbt och smidigt för alla på Hilson Moran. Atemie förklarar hur man gjorde förr:
– När man tidigare fick en ritning från en arkitekt eller en kund skrev man först ut den på papper, gjorde sina markeringar och skisser på ritningen och skannade sedan tillbaka den in i systemet. Beroende på kvaliteten på den skannade kopian såg man inte alltid alla detaljer. Om man därefter behövde göra nya ändringar skrev man ut den skannade kopian på papper, gjorde sina ändringar och skannade sedan tillbaka den versionen in i systemet igen. Varje gång man skannade en ny kopia blev kvaliteten på ritningen allt sämre och vi använde mycket mer papper. Både Atemie och hela företaget föredrar nu det papperslösa sättet.
– Bluebeam Revu har hjälpt mitt projektarbete enormt mycket. Jag kan arbeta mycket snabbare och effektivare och jag tycker att det är ett steg i rätt riktning att sträva efter ett papperslöst kontor. Will Major, mekanikkonstruktör på Hilson Moran
Revu-funktioner som Batch Överlagra sidor, där man enkelt kan jämföra olika filrevideringar, är populära och markeringsverktyg och skräddarsydda verktygssatser kompletterar favoritfunktionerna.
Waters-Duke tror att man med digitala lösningar kommer att kunna driva företagets utveckling längre.
– Vi överväger att börja använda Bluebeam Studio för att kunna samarbeta smidigare mellan våra kontor i Storbritannien, Abu Dhabi och Qatar.

Mäta framgång
Waters-Duke har sett hur implementeringen av digitala lösningar har påverkat teknikkonsultföretaget positivt.
– När jag började på Hilson Moran för tio år sedan fanns det ritbord överallt, skrattar han. Alla gjorde fortfarande allt på jättestora, långsamma skrivare. Det tog evigheter att skriva ut ritningar, göra markeringar på dem, skanna dem och skicka tillbaka dem till arkitekten. Med Revu kan vi idag effektivisera hela processen. Vi kan på elektronisk väg göra markeringar på ritningarna och skicka tillbaka dem till arkitekten utan att behöva skriva ut dem, vilket är både effektivare och mer miljövänligt.