Planeringen inför årets Hannover Mässan, 24-28 april, är i full igång. Onuora Ogbukagu, presstalesman för Hannover Messe, berättar att årets tema är ”Integrated Industry – Creating Value”.

Mässan delas upp i sju huvudsegment, nämligen Industrial Automation, MDA – Motion, Drive & Automation, Digital Factory, Energy, ComVac, Industrial Supply och Research & Technology. Partnerland till Hannover Mässan 2017 är Polen.

Fjärde industriella revolutionen (Industri 4.0) är i full gång. Den tekniska utvecklingen med digitalisering och integrerade lösningar skapar mervärde inte bara genom ökad effektivitet, flexibilitet och produktivitet. Onuora Ogbukagu gav några exempel på nya affärsmodeller och branscher:

Ett intressant exempel är Adidas och deras så kallade Speedfactory Facility. Det handlar om en anläggning där man först skannar fötter i 3D. Medan kunderna väntar så tillverkar anläggningen extremt individanpassade sportskor. Speedfactory Facility erbjuder inte bara en unik produkt utan visar också att digitalisering och integration möjliggör att ta hem produktion från lågprisländer.

Ett annat exempel som nämndes var den snabba utvecklingen av samarbetsrobotar, så kallade cobots. Det handlar om självlärande och billiga robotar som är duktiga på att samarbeta med människor. De ska t.ex. kunna sätta ihop saker och även kunna kommunicera med andra cobots-kollegor. Tanken är att cobots ska användas i våra hem och för olika serviceuppgifter.

Frågor som kommer att diskuteras intensivt i Hannover är: hur kommer digitaliseringen att påverka arbete och arbetsmiljö? Hur kommer industriarbete att se ut om fem eller tio år?

Man tror att Industry 4.0-teknik kommer att tillföra värde genom att göra arbeten mer intressanta och varierade. Istället för att fokusera på repetitiva manuella uppgifter, kommer de anställda att uppmanas att lösa problem, fatta beslut samt genomföra olika värdeskapande initiativ.

Även utbildningen kommer att se annorlunda ut. Den kommer att äga rum på jobbet, precis bredvid maskinen. Hjälpmedel i utbildningen kommer att bli virtual reality-applikationer, smarta glasögon, smartphones och surfplattor. Alla dessa applikationer och mycket annat kommer att visas på årets Hannover Mässan, lovade Onuora Ogbukagu.

Av Franz Smidek