Autodesk breddar sin produktportfölj med verktyg för VR, fabricering, beräkningsmodeller samt analys av BIM-processer som sträcker sig från design- och planeringsfasen – hela vägen genom prefabricering.

För drygt ett år sedan lanserade Autodesk sina Industry Collections. I tre olika kollektioner, för tre olika industrier, samlade man de mest väsentliga programvarorna paketerade i en och samma produktportfölj. Syftet var, att för byggindustrin, skapa ett kraftfullt set med integrerade BIM-verktyg för att generera både effektivitet samt en flexibilitet i att ha tillgång till ett större urval programvaror. Nu utökas AEC Collection (Architecture, Engineering & Construction) med verktyg som supportar framtidens BIM och Revit-baserade arbetsflöden som sträcker sig från design och planering hela vägen genom prefabricering.
– Jag är själv väldigt imponerad av den komplexitet och intelligens som våra kunders projekt och dagens byggenskap uppvisar. Det vi dock hör från de allra flesta är att i takt med den snabba teknikutvecklingen blir det också kostsamt att testa nya programvaror. Verktyg för visualisering, analys och fabricering har gått från att ”vore bra att ha” till ”måste ha” för att kunna implementera de BIM-flöde som krävs för att vara konkurrenskraftig. Därför utökar vi nu vår AEC Collection med fler verktyg som ökar förmågan och supportar hela kedjan mellan design och prefabricering. Tilläggen kommer att förenkla tillgång till, samt implementering av, det slagkraftiga BIM-flöde man idag behöver. Detta till noll extra kostnad, säger Vikram Dutt, Sr. Director, Building Business Line på Autodesk.

Nyheter AEC Collection
Bland de nya tilläggen finns Revit Live. Ett visualiseringsverktyg där man med bara två klick omvandlar Revit-modeller till verklighetstrogna upplevelser och kan ta del av miljö och objekt i ett realistiskt sammanhang. Programvaran Robot Structural Analysis Professional ger tillgång till avancerade funktioner för analys av komplexa konstruktioner och den fristående programmeringsmiljön Dynamo Studio öppnar upp för designers att utforska parametrisk konceptuell design och automatisera arbetsuppgifter. Som ytterligare tillägg finns Advance Steel samt Fabrication CADmep som förbättrar kapaciteten och förmågan att gå från design till konstruktion.
AEC Collection består sedan tidigare av Revit, AutoCAD, AutoCAD Civil 3D, Infraworks, Navisworks Manage och 3Ds Max.
Ingen kostnad tillkommer för de nya tilläggen.