Hela åtta av de tolv arenorna där fotbolls-VM I Ryssland utspelar sig har modellerats med hjälp av mjukvara från Tekla Structures. Alla dessa åtta VM-arenor har dessutom konstruerats på sina egna, unika sätt för att passa beställarnas krav.
På Spartak Stadium i Moskva utspelade det sig ett riktigt fotbollsdrama i helgen när Island lyckades spela oavgjort mot Argentina. Arenan, med 45 000 sittplatser, har konstruerats med tjocka stålrör och tack vare detta har det varit möjligt att minska mängden stål i byggnaden med 26 procent. Det har också medfört att taket klassas som riktigt lätt, trots sina 8500 ton. Eftersom att projektörerna integrerat Teklas 3D-modeller i produktionen har projektet flutit friktionsfritt hela vägen från ritning till konstruktion.
Saint Petersburg Stadium är den största arenan med 67 000 sittplatser och imorgon, den 19/6, tar värdnationen Ryssland emot Egypten, sannolikt inför fullsatta läktare. Arenan har en utrullningsbar fotbollsplan och ett 286 meter brett tak som går att fälla ut och in, beroende på vädret. Efter en konstruktionstid på 10 år, togs arbetet över av projektörerna Kurganstalmost, vilka använder Tekla Structures. BIM-tekniken effektiviserade arbetet och lyckades få arenan klar inom den snäva tidsramen, i enlighet med FIFA:s riktlinjer.
Mordovia Arena i Saransk har 44 000 sittplatsen och står värd för mötet mellan Colombia och Japan. Arenans bas är konstruerad av 88 stycken, 40 meter höga, sammanlänkade konsoler med ett spann på 49 meter. Projektören Belenergomash producerade också komplexa metallkonstruktioner med en noggrannhet på 10 millimeter. Med BIM-teknik kunde projektören effektivisera arbetsprocesserna och främja kommunikationen mellan projektets olika divisioner.
Volgograd Arena har plats för 45 000 åskådare och till följd av dess komplexa design krävdes nära samarbete mellan konstruktörer och projektörer. Idag, den 18/6, går England in i VM-turneringen och möter Tunisien på arenan. BIM-teknik från Tekla integrerade all tillgänglig information om arenans konstruktion till en 3D-modell. Datan har sedan överförts direkt från modellen till produktionen, något som gett högre flexibilitet, mindre problem och minskat produktionstiderna.
Med en ambition att mångfaldiga sina kunders potential att tänka och prestera stort, delger Tekla en korrekt, detaljerad och informationsrik programvarumiljö för 3D-modellbaserad konstruktion (BIM; Byggnadsinformationsmodellering) som kan delas av entreprenörer, konstruktörer och tillverkare för stål, betong och trä. De mycket detaljerade och verklighetstrogna konstruktionsmodellerna som skapas, kombineras och distribueras med Tekla Structures möjliggör bästa tänkbara byggförutsättningar och produktionskontroll. Att centralisera byggnadsinformation i modellen möjliggör mer samkörd och integrerad projektledning och leverans. Detta innebär ökad produktivitet och eliminering av avfall, vilket gör konstruktioner och byggnader mer hållbara.