Hans Engström med över 30 år i CAD-branschen berättar om ProgeCAD som även når ut till vanliga hemanvändare som ritar om huset, och till pensionärer som inte vill sluta jobba. 

Hans Engströms CAD-resa började i mitten av 80-talet då han med ett okänt CAD-program tog upp kampen mot de stora etablerade drakarna. I början av 90-talet började hans bolag CityData sälja det marknadsledande CAD-programmet AutoCAD. Det tog några år att bli den största AutoCAD-distributören i Sverige och några år till i bli störst i Norden. Sedan sju år jobbar Hans med ett av världens populäraste CAD-programmen idag, ProgeCAD. 

Marknaden för CAD-program har breddats oerhört mycket bara under de senaste tio åren. Kvar finns förstås alla det traditionella stora och små företagen som ritar husritningar, mekanik-, el-, hydraulikritningar och mycket annat. Men i takt med att programmen blivit billigare och mer lättillgängliga så når vi även helt nya målgrupper berättar Hans.

CAD-programmet ProgeCAD köps till och med av privatpersoner som ska göra ritningar och söka bygglov på tillbyggnad av sina hus, studenter som vill bredda sitt kunnande och höja sin kompetens, samt pensionärer som fortsätter jobba som egenkonsulter långt upp i åldrarna. Hans berättar att företaget får nya kunder som ibland är mellan 80-90 år.

ProgeCAD är ett generellt CAD-program som kan användas för alla typer av ritningar. Användarna kan t.ex. importera en skannad ritning och jobba vidare från den. Väljer användarna att rita ett hus i 3D så kan de publicera huset direkt på Google Earth när det är klart, så att andra kan se det. ProgeCAD-användarna kan även skriva ut sina konstruktioner på en 3D-skrivare. Med ProgeCAD kan användare sätta material, färger och strukturer på ritade ytor och sedan med ljuskällor skapa skuggor och reflektioner och få det färdig resultatet att bli fotorealistiskt. Ritningarna kan sedan mailas iväg som PDF och öppnas i Acrobat Reader. 

ProgeCAD har i dagarna kommit i en ny version, ProgeCAD 2020,  där det blir lättare att t.ex. mäta rumsytor i en byggritning, mängda ingående komponenter i en el-ritning, importera och exportera ritningar till andra CAD-program och mycket mer. 

 

För den som är intresserad av CAD och ProgeCAD finns det mycket information på www.progesoft.se och på företagets Youtube-kanal. Det går även bra att kontakta Eurocitydata på 0733-888684 eller maila till info@progesoft.se.