3D-skanning för ombyggnad av Gaddafis båt till världens första vätgasdrivna superbåt

’Che Guevara’ var båten till den tidigare libyska statschefen, Muammar al-Gaddafi. Den användes för att kryssa runt Medelhavet med familjen Gaddafi ombord. I efterhand har det sjunkit på ett rev och lämnats att ruttna på ett varv på Malta. Vi fördes in av Green Yacht och Coase Design för att utföra en komplett 3D-skanning av interiör och exteriör för en total ombyggnad av den 24 meter långa superbåten. Med utrivna dieselmotorer används 3D-skanningen som ett planeringsverktyg för en fullständig omdesign och införandet av ett nytt vätebaserat framdrivningssystem.

Med 3D-skanningen kan vi skapa en noggrann kopia genom att bygga en komplett 3D-modell av hela båten. Med modellen kan vi fortsätta arbeta med omdesign av interiör och exteriör, och inte minst prova olika placeringar av vätetankar och det nya framdrivningssystemetRory Coase, Coase Design

Gaddafi’s egen kaptenstol med Che Guevara broderat bak på säter. Yachten blev namngiven efter en av Gaddafi’s idoler och denna stolen var reserverat bara för hans eget bruk.

Framdrivningssystemet hämtar all energi från bränslecellen. Bränslecellen genererar energi som kan lagras tillfälligt i ett batteripaket, vilket i sin tur driver två kraftfulla elmotorer som driver båten framåt. I detta projekt kommer väte att lagras i flera tankar under tryck. Bränslecellen drar in luft och det enda utsläppet är rent vatten.

 

Green Yacht ser fram emot att leverera ett utsläppsfritt fartyg som kommer att sätta kursen i kampen för att uppnå världens hållbarhetsmål inom den maritima sektorn. Fartyget kommer att fungera som en demonstration av teknik och bana väg för andra projekt, Christian Erichsen, Green Yacht

 

 

 

I framtiden är det möjligt att hyra superbåten för konferenser för upp till cirka 30 personer. De tekniska lösningarna är fullt synliga så att du kan njuta av utsikten både inomhus och utomhus. Den ombyggda superbåten kommer att gå under namnet ’Hydrogen Viking’.