Med sitt nya uppklossningssystem löser Knudsen Kilen en av sommarens stora gör-det-själv-utmaningar. Det nya terrassystemet säkrar nämligen en jämn och rak terrass oavsett nivåskillnader och ojämnheter i underlaget.

Både svenskar och norrmän har verkligen börjat uppskatta att bygga själv och många har kört igång storskaliga gör-det-själv-projekt. Enligt den nya rapporten Year in Search har vi alltså sökt 50 procent mer efter ”färg” på nätet och ”hemtillverkat” var i topp bland de vanligaste sökorden under förra året.

– En av förklaringarna bakom bygglusten är förstås nedstängningen på grund av corona som hållit svenskar / norrmän kvar i sina hem. Eftersom vi inte kan åka iväg under semestern och göra sådant som vi i allmänhet är vana vid så har vår medvetenhet ökat om saker man kan göra i sitt hem. Jag tror att vi i år kan se fram emot några vår- och sommarmånader med mycket aktivitet inom gör-det-själv-världen, säger Mads Duzenius Christensen som är chef och partner på reklambyrån Envision med expertis inom konsumentinsikt.

Enklare terrasser med Knudsen Kilen

Bland alla olika byggprojekt är det terrassen som låter dig njuta av utomhuslivet, trädgården och familjens sällskap man bör ta itu med först. Men att konstruera en gör-det-själv-terrass har hittills varit en stor utmaning för många personer. Det är nämligen svårt att få jämna och stabila terrasser. Denna utmaning har lett till att företaget Knudsen Kilen utvecklat ett nytt uppklossningssystem som ersätter den vanliga standarden med tegelstenar och träklossar. Terrassystemet ser till att gör-det-själv-människor kan skapa en helt jämn och rak trädgårds- eller takterrass oavsett nivåskillnader och ojämnheter i underlaget.

Terrassystemet från Knudsen Kilen består av ett antal användarvänliga, frostsäkra och UV-resistenta kilar av återanvändbar PE-plast som inte påverkas av fukt, röta eller svamp. Något som annars kan vara ett problem vid dåligt väder eller om projektet sträcker sig över årstiderna. Kilarna justeras enkelt i önskad höjd och kan användas på alla underlag samt takpapp.

Tips för en perfekt gör-det-själv-terrass

Knudsen Kilen har över 50 års erfarenhet av uppklossning och golvläggning och har följande smarta tips åt dig som funderar på att köra igång med Knudsen Kilens nya terrassystem.

Förberedelser: Om du ska skapa en takterrass måste du se till att den underliggande konstruktionen tål terrassens vikt. Du hittar mer information om detta i den medföljande vägledningen. Dessutom måste du se till att underlaget är stabilt och tryckbeständigt. Höjd- och nivåskillnader kan jämnas ut med kilarna och ett vattenpass. Om du funderar på att utvidga terrassen med exempelvis ett spabad, utekök eller liknande, måste terrassen stödjas med extra uppklossning.

Material och mått: Om träet är tryckimpregnerat ska bjälkarna vara minst 45 mm breda och 70 mm höga. Om bjälkarna är av lövträ bör de vara minst 95 mm höga.

Konstruktion och avstånd: Bjälkarna ska läggas ut enligt träets typ och mått. Knudsen Kilen rekommenderar däremot att man har maximalt 55 cm avstånd mellan bjälkarna för att säkra bästa möjliga bärförmåga och stabilitet. Tänk på att vissa terrassbrädor kräver mindre avstånd mellan bjälkarna och det är alltid det minsta avståndet för terrassbrädorna som gäller.

Uppklossning: Den första uppklossningen ska placeras som mest 50-80 mm från tvärbalkens ytterkant. Efterföljande uppklossningar ställs in till maximalt 250 mm utifrån den första uppklossningen. Därefter bör det maximalt vara 500 mm mellan uppklossningarna. Tänk på att vissa bjälkar av exempelvis komposit kräver kortare avstånd mellan uppklossningarna.

 

Knudsen Kilen har existerat sedan 1961 och tillverkar kilar, distansklossar och andra gjutna plastkomponenter för byggindustrin och den privata marknaden.