Med kund och omvärldsutveckling i fokus – Mastercam 2021 levererar effektiva nyheter för ökad produktivitet och minskade produktionskostnader

Nyligen släpptes den svenska versionen av nya Mastercam 2021, vilken innehåller en rad nya funktioner och förbättringar som sparar tid och strömlinjeformar hela processen – från jobbplanering till färdigt jobb. Mastercam, som är världens ledande CAD/CAM-programvara, har utvecklats och optimerats i decennier. Ett arbete som aldrig avstannar. Företaget har ständigt örat mot marken för att ligga steget före gällande teknisk utveckling, branschtrender och inte minst – leverera lösningar på feedback från kunder.

Nya Mastercam 2021 fokuserar på att öka maskinbearbetningens produktivitet och minska de totala produktionskostnaderna bl.a. genom förbättringar för snabbare och mer flexibel fleraxlig fräsning, förbättringar i svarvning och svarvrelaterade applikationer, ökning i hastighet, säkerhet och mycket mer. Alla förbättringar i versionen har utvecklats som ett direkt svar på den globala tillverkningsindustrins behov.

Mastercam 2021 strömlinjeformar tillverkningsprocessens alla steg

– Mastercam utvecklas genom att vi lyssnar på våra användare och genom att skapa lösningar på deras problem, berättar Meghan West, VD på CNC Software, företaget bakom Mastercam. – Vi anpassar oss efter marknadens förändrade behov och säkerställer att kundupplevelsen hela tiden är så bra den bara kan, samtidigt som vi löpande utvecklar för att förbättra automatisering, effektivitet och precision. Man kan helt enkelt lita på att vår teknologi stärker produktiviteten – hela vägen från jobbplanering till färdigt jobb.

Snabbare och mer flexibel fleraxlig programmering

Eftersom allt fler verksamheter är beroende av strömlinjeformad fleraxlig bearbetning i en uppspänning, har Mastercam 2021 lagt till nya tekniker och strategier för detta. Utökade ”Multiaxis Pocketing” kombinerar effektiv bearbetning av fickor med fokus på ”Accelerated Finish”-verktyg, vilket automatiskt bibehåller rätt verktygskontakt inom dina definierade parametrar.

 

Mastercam ger dig nu möjligheten att analysera och ändra UV-riktningen på ytmodeller, vilket utökar kraften och flexibiliteten för verktygsbanor vid fleraxlig ”flowline” fräsning .

Nya ”3+2 Automatic Roughing” skapar automatiskt verktygsbanor för 3-axlig grovbearbetning i flera plan genom att utvärdera modellen, skapa en verktygsbana, beräkna vad som återstår och repetera processen tills grovbearbetningen är klar.

Bildtext: Avancerad 5axlig bearbetning är nu ännu enklare

 

 

Bildtext: Automatisk 3+2 bearbetning

Framsteg inom svarvning och svarvrelaterade applikationer

I Mastercam Svarv 2021 finns en ny verktygsbana Egendefinierad gängprofil.

Stöd för Rep-, trapets-, buttress-, square- gängprofiler

Mastercam Millturn 2021 utökar och förenklar stödet för chuckar och chuckbackar. Mill-Turn stödjer nu hylschuckar som en egen maskinkomponent, vilket kraftigt ökar stödet för olika maskinkonfigurationer. Mill-Turn Simulation har adderats till Mastercam Simulator-gränssnittet så att du kan köra Mill-Turn-simulering med samma gränssnittsverktyg som Mastercam Simulator.

Dessutom, Mastercams Längdsvarvsslösningar kombinerar nu Mastercam Fräs och Mastercam Svarv med specialiserade postprocessorer. Detta adderar maskinspecifika inställningar i Mastercam-gränssnittet och levererar exakt G-kod för ett stort antal Längdsvarvar.

Bildtext: Stöd för 3D Multiverktyg

NC-programmering: hastighet, säkerhet och precision. 

Advanced Drill – en ny verktygsbana i Mastercam 2021 – är en anpassningsbar multisegmenterad borrcykel som är användbar för punktborrning, djupborrning och bakplaning där varje segment av borrcykeln kan definieras och anpassas.

Bildtext: Advanced drill – definiera din egen borrcykel.

När du använder verktyg med en spetsvinkel, borrar den nya Chamfer Drill-verktygsbanan hål efter beräkning av rätt djup baserat på önskad bredd eller djup. Den låter dig dessutom välja hål med olika diametrar eller storlekar, eller som ligger i olika plan och bearbetar dem i en enda operation med ett enda verktyg. När du skapar en begränsningsram i Mastercam 2021 tillåter det nya Wrap-alternativet att du skapar minsta möjliga begränsningsram. Med nya Check Tool Reach-funktionen kan du kontrollera ditt verktyg och hållaren mot den valda Geometrin för att se vart verktyget kan nå och inte.

 Nyfiken på mer?

Olika verktyg är givetvis olika viktiga för enskilda användare och verksamheter. Besök därför gärna whatsnew.mastercam.com där du hittar filmer, övningar och en ingående presentation av den nya versionens alla förbättringar.

Följ också gärna Mastercam Sverige/AME AB i sociala medier där du kontinuerligt kan ta del av Mastercams egna tips och tricks, smarta genvägar och utbildningsfilmer.

AME AB har varit distributör och återförsäljare av Mastercam i Sverige och Norge ända sedan 1986. Företaget är till hundra procent fokuserade på CAM vilket gör dem till en ovärderlig partner när det gäller försäljning, support eller utbildning inom området. Om du är intresserad av Mastercam eller några av alla de tilläggsprodukter som Mastercam Sverige/AME erbjuder för att optimera din verksamhet, tveka inte att kontakta företaget.

Mer information om såväl Mastercam och AME AB hittar du på ameab.se.