En ny sorts mikrofon ska med hjälp av laserteknik kunna höra lika bra som det mänskliga örat, eller bättre. Bakom tekniksprånget finns Per Grön och deep tech-bolaget Lumiary, som med bas i Härnösand siktar på att revolutionera professionellt ljud, konsumentelektronik men även medicinteknik.

– Minns du hur det var att gå från lågupplöst bildskärm till dagens högupplösta Retina-skärmar? Jag förstod inte att jag behövde högre upplösning, men nu vore det helt omöjligt att gå tillbaka. Om 20 år tror jag att vi känner precis likadant om ljud!

Lumiarys grundare Per Grön är programmerare som tidigare jobbat på Spotify och på Google i Zürich. Idén till mikrofonen kommer ur hans intresse för musik och ljudteknik, där högsta möjliga kvalitet alltid varit en utmaning. Arbetet med hans egen lösning började under tiden i Zürich, men för ett år sedan flyttade han till Härnösand och satsade allt på Lumiary tillsammans med Andreas Lundström, den andra i Lumiary-teamet.

De bästa traditionella mikrofonerna är ungefär lika bra nu som för 50 år sedan, och kan inte bli så mycket bättre, enligt Per. Genom att använda laser för att mäta ljudvågornas svängningar kan Lumiary uppnå en otroligt mycket renare ljudupptagning, i ett mycket större dynamiskt omfång.

– När det gäller mikrofoner för konsumentelektronik har två stora företag i dag 80 procent av marknaden. Den största anledningen är att de har lite, lite lägre brusnivå i sina mikrofoner än resten, berättar Per Grön.

Att minska bruset radikalt och i stället ta upp det ljud som man faktiskt vill åt är alltså en game changer, och efter givande förstudier satsar Lumiary nu på en fungerande prototyp. För att bredda sitt svenska nätverk och få hjälp med affärsutveckling kontaktade Per BizMaker och tog plats i företagsinkubatorn där. Bland annat har Per fått hjälp att koppla in den nationella innovationsmyndigheten Vinnova, som beviljade en miljon kronor i ekonomiskt stöd genom utlysningen ”Framväxande tekniklösningar steg 1 2023”. Stödet tilldelas innovationsprojekt som stärker förutsättningarna för svensk deeptech ”med syfte att projekten ska bana väg för nästa generations transformativa systemlösningar”, alltså teknik som kan åstadkomma omvälvande förändringar på flera områden.

– Nu satsar vi på att hitta en första tidig produkt, en minimum viable product, som sannolikt kommer att bli en proffsmikrofon för studior och tv-produktion. Men det långsiktiga målet är att ersätta mikrofoner i vanlig hemelektronik, säger Per Grön.

Som deep tech-bolag har Lumiary längre till marknaden än andra startups. Å andra sidan är potentialen otroligt stor – inte ens grundaren själv kan fullt ut bedöma vilka användningsområden tekniken kan komma att få. Men förutom kristallklara mobiltelefonsamtal, hörapparater som matchar det mänskliga örat och bättre röststyrning kan tekniken även komma att användas för att i försvar identifiera drönare på långt håll.

– Lumiary utvecklar en banbrytande teknik som kräver intensiv forskning och utveckling med stora tids- och kapitalkrav för att gå från idé till marknad. Att de beviljats stöd från Vinnova tyder på att tekniken såеr sig i nationell konkurrens och att det finns enormt stor potential för teknikens möjligheter att skapa lösningar som kan göra stor skillnad inom flera branscher och områden i samhället, säger Cecilia Nordlund, affärsrådgivare på BizMaker. 

Verksamheten finns i dag strax utanför Härnösand. Efter åren i Schweiz var det här, i fruns hemort, som Per och Lumiary landade när flyttlasset till Sverige gick. 

– Och det var faktiskt här som tanken på Lumiarys teknik föddes första gången, på en promenad i skogen, avslutar Per Grön.