Efterfrågan på solcellspaneler fortsätter öka i Sverige och det mesta tyder på att utvecklingen kommer accelerera framöver. Detta i takt med att nya och mer estetiska lösningar introduceras. En av dessa moderna, estetiska lösningar är Lindab SolarRoof – ett byggnadsintegrerat solcellstak som blir en del av huset både designmässigt och materialmässigt.

Jämfört med traditionella solcellsanläggningar, som byggs utanpå ett tak, ger byggnadsintegrerade solceller ett estetiskt lyft, men också kostnadsbesparingar vid exempelvis takomläggningar eller vid nyproduktion. Det är helt enkelt ett nytt tak som kommer betala sig självt – och mer därtill. För den som bygger nytt eller planerar att lägga om sitt gamla tak finns det därför inte längre någon anledning att välja bort solceller.

– Kombinationen av estetik, kostnadseffektivitet och positiv miljöpåverkan är viktigt för oss nu när vi lanserar det här takkonceptet, säger Bengt Andersson, Divisionschef på Lindab Profil AB.

Komplett solcellstak med allt inkluderat

Med Lindab SolarRoof kan Lindab alltså nu erbjuda ägare till både småhus och kommersiella fastigheter ett komplett solcellstak med allt inkluderat. I paketlösningen ingår Lindabs svensktillverkade och tidlöst designade takprofil, vilken integrerats med solpaneler av typen CIGS – en modern tunnfilmsteknik med hög effekt även i mindre optimala ljusförhållanden. Utöver den solcellsintegrerade takplåten ingår växelriktare och optimerare som tillsammans skapar ett flexibelt system.

Som en service får husägaren dessutom tillgång till en app som gör det enkelt att övervaka systemets elproduktion och prestanda i realtid. 

– Vi känner oss trygga med hela erbjudandet, vilket inte minst speglas i våra väl genomarbetade garantier som för husägaren innebär en trygghet över en mycket lång tidsperiod. Som exempel kan jag lyfta fram effektgarantin som är 90 % efter 10 år och hela 80 % efter 25 år, berättar Bengt Andersson.

Enkel montering

I likhet med Lindabs andra sinnrika byggkomponenter och system är Lindab SolarRoof lika enkelt att montera som ett vanligt Lindabtak. Takprofilen finns i både förfalsad variant för bandtäckning eller i Lindabs uppskattade profil som klickas ihop. Den totala installationskostnaden spar pengar för husägare, vilket minskar återbetalningstiden på investeringen.

Satsningen på solcellstak ligger i linje med Lindabs ambition att leda utvecklingen av energieffektiva och hållbara lösningar för ventilations- och byggbranschen. 

– Vi drivs av en vilja att hela tiden skapa förbättringar, till nytta för både våra kunder och för samhället i stort. Det här är ännu ett exempel på att Lindab är drivande i den gröna omställningen och förenklar byggandet av hållbara hus, säger Bengt Andersson.

Lindab SolarRoof finns från och med den 8 april tillgängligt på marknaden och kommer framöver gå att köpa antingen via, Lindab, bygghandeln eller plåtslagerier. Redan nu finns systemet installerat på två hus i södra Sverige, ett i Ronneby och ett i Ängelholm. Vill man se taket på plats får man dock vara uppmärksam. Vid en första anblick ser nämligen Lindabs solcellstak ut som ett helt vanligt plåttak med fokus på skandinavisk design.