LundbergDesign har i över 20 år arbetat med industridesign, från fysiska produkter till utveckling av varumärken och företagsidentitet. På byrån träffade Ritnytt industridesigner Sara Althoff som berättade om hur hon använder IronCAD.

Sara Althoff började använda IronCAD för ca 10 år sedan. En av anledningarna var att en av byråns kunder använde programmet. Då införskaffades programmet, till en början, mest att för att underlätta samarbetet, berättar Sara Althoff och fortsätter:

– IronCAD är ett av de verktyg som jag använder nästan dagligen. Med programmet har vi på byrån designat bl a stora delar av interiören av det nya svenska höghastighetståget SJ3000. Det handlar om anpassade lösningar för olika delar av tåget: stolar i första och andra klass, bord, bagagehyllor, armaturer och en mängd andra inredningsdetaljer. SJ3000 var ett av byråns senaste större prestigeladdade projekt som genomfördes på uppdrag av Bombardier och SJ.

En av de stora utmaningarna med tåget var att få in så många platser som möjligt utan att göra avkall på bekvämligheten för resenärerna. Det viktigaste var att hitta en bra balans mellan dessa krav. Arbetet underlättades av att vi använde IronCAD som är lätthanterligt både när det gäller att forma och justera objekt. Just flexibiliteten i programmet var viktig när vi, som till SJ3000, gjorde många alternativa förslag på både inredningsdetaljer och layouter.

IronCAD räcker i regel långt, men vi skulle inte klara oss med enbart ett CAD-program. Vid utformningen av mer komplexa organiska former, exempelvis stolsdynor till en kontorsstol brukar vi använda oss av Alias Design Studio.

Numera är det vanligt att vi tar fram produkter som ska direkt in i produktion. Då är det viktigt med precision, 3D-modeller, utskrifter i 3D samt inte minst möjligheter att ta fram produktionsunderlag i form av 2D ritningar. För dessa uppgifter använder vi framför allt IronCAD men också Alias Design Studio eller en kombination av båda programmen.

– IronCAD är känt för att vara lättarbetat och smidigt. Själv har jag lärt mig några egna sätt att göra saker på och brukar också tipsa mina kollegor om genvägar. För dem som ska börja använda IronCAD skulle jag rekommendera att – som jag gjorde tidigt – gå en eller två kurser hos Solidmakarna. Det har varit till stor hjälp och gjorde att jag snabbt kunde komma igång. Därefter, gärna i kombination med några självläringsprogram på nätet, t ex på YouTube, kan man komma väldigt långt.

 

Franz Smidek