Daniel Norée formar framtiden med sina 3D-utskrifter. Fascinerad av ny teknik och moderna produktionsverktyg anammade han snabbt de design- och tillverkningskunskaper som behövdes, vilket öppnade dörrarna till en värld av CAD/CAM.
Med hjälp av egeninköpta 3D printers och Autodesks CAD/CAM-verktyg Fusion 360 tänjer Daniel Norée gränserna för 3D printing. Han printar allt från kaffekoppar och skiftnycklar till reservdelar till sin gräsklippare. Men mest känd är han för sina radiostyrda bilar och OpenR/C, ett open source-projekt där han delar med sig av alla sina konstruktioner.
– Jag älskar att motbevisa skeptiker och jobbar hårt för att tänja på gränserna för vad 3D-utskrifter kan göra. Ibland lyckas jag, ibland lyckas jag inte. Men jag har fastnat för att skapa R/C-grejer och utvecklar kontinuerligt egna konstruktioner. Det finns alltför många idéer om vad man ska göra härnäst, och så lite tid.
OpenR/C-projektet väckte snabbt stort intresse och nådde fram till en oerhört engagerad grupp människor världen över. Communityt har idag vuxit till omkring 6000 medlemmar sedan starten 2013. Och det finns flera projekt att ladda ner, skriva ut, eller bygga vidare på.
Communityt är molnbaserat och använder Google som plattform. De konstruktioner som Daniel laddar upp skapar han dock i 3D-verktyget Autodesk Fusion 360. I programmet kan han kombinera design, konstruktion och tillverkning i samma verktyg. Han kan även arbeta med sina uppladdade filer från valfri enhet samt göra ändringar direkt i skisserna. Eftersom Fusion 360 är ett molnbaserat verktyg kan han dessutom arbeta med vem han vill, när han vill. Något som bidragit till projektets tillväxt. Både privatpersoner och företag från hela världen bidrar och delar nämligen med sig av sina konstruktioner i OpenR/C.
– För att förstå framtiden för 3D-utskrifter måste man blicka bakåt och se hur teknisk demokratisering hittills förändrat våra liv. Idag kan vem som helst skriva och publicera text, globalt och gratis. Fotografering och filmning är numera ögonblicklig och kräver inte längre kemikalier. Jag är säker på att lättanvända 3D-skrivare i kombination med nya programvaror för 3D-modellering kommer att förändra sättet vi konsumerar produkter.
Förutom att vara i teknisk framkant, är Daniels 3D-projekt ett bra exempel på hur inkluderande arbetsprocesser kan forma framtiden. Molnlösningar sammankopplar personer inom olika discipliner och låter dem arbeta i samma modell. Kompetens och innovationer från hela världen görs dessutom tillgängliga. All data som behövs laddas enkelt ned från molnlösningen var man än befinner sig, och alla framsteg som görs laddas snabbt upp igen.
– Jag tror inte att vi kommer att sluta köpa massproducerade föremål från butiker i framtiden. I stället kommer vi att hitta sätt att skapa och dela saker som butikerna inte kan förse oss med.
Framtidens produkter ställer nya krav på hur vi tänker kring design och konstruktion. Skillnaden i hur saker produceras idag syns redan. Nivån på intelligenta produkter har höjts, efterfrågan på skräddarsydda produkter växer och sättet vi designar och tillverkar produkterna på förändras ständigt. Vi är mer upplysta konsumenter, och ges vi möjlighet att skapa våra egna produkter kommer vi, likt Daniel Norée, ta chansen.