Den nederländska maskinproducenten Hitachi Construction Machinery Europe breddar sitt maskinsortiment och erbjuder nu grävmaskiner med fabriksmonterade 2D- och 3D-lösningar från Leica Geosystems.

– Partnerskapet ligger helt i linje med vår digitaliseringsstrategi, säger Hitachi-chefen.

Hitachi Construction Machinery Europe (HCME) får nu Leica-teknologi fabriksmonterad i utvalda grävmaskiner. Det sker bland annat i förhoppningen om ökad användarvänlighet och effektivitet, berättar Ryo Kurihara, Solution Linkage Manager vid det nederländska företaget:

– HCME ser fram emot att kunna erbjuda kunderna denna nya möjlighet, som inte bara sparar tid utan också gör grävmaskinerna mer effektiva och produktiva på byggplatsen. Genom att leverera pålitliga, kundanpassade lösningar siktar vi mot att bli kundernas förstahandsval när de ska välja leverantör.

Och han är inte ensam om att glädjas åt det nya samarbetet. Magnus Thibblin, ansvarig för maskinstyrningsavdelningen på Leica Geosystems, kallar det nya avtalet för fullständigt avgörande:

– Samarbete är fullständigt avgörande för att lyckas med entreprenadprojekt. Vi vet hur viktigt det är med partnerskap och branschsamarbeten för att kunna förse entreprenörerna med den senaste nya teknologin. Vi är glada över samarbetet med Hitachi Construction Machinery Europe och avtalet om att leverera maskinstyrningslösningar av hög standard till grävmaskinerna Zaxis-7, direkt från fabrik.

Snabbt framåt för digitaliseringen

Leica Geosystems, som är en del av Hexagon-koncernen, har under de senaste åren satsat hårt på att ligga i framkant vad gäller arbetet med att digitalisera byggplatsen. Det har de bland annat gjort genom högteknologiska lösningar som 2D- och 3D-teknologi, och det är denna teknologi som HCME nu har tecknat upp sig för som ett led i att digitalisera produktportföljen.

– Tillkännagivandet om detta partnerskap ligger helt i linje med HCME:s strategi om att digitalisera och leverera specialanpassade lösningar till våra kunder, förklarar Ryo Kurihara och fortsätter: 

– När maskinförarna använder en fabriksmonterad lösning från Leica Geosystems kan de börja jobba direkt efter att maskinen levererats. Maskinägaren kan också vara lugn och trygg i vetskapen om att maskinstyrningssystemet har monterats och testats och också kommer att underhållas av den lokala Hitachi-återförsäljaren och de lokala specialisterna från Leica Geosystems.

Samarbetet innebär att lösningarna monteras direkt på Hitachis fabrik i Amsterdam, vilket utgör fördelar för kunderna, både i form av professionell fabriksmontering och en omfattande fabrikstestning av utrustningen. När grävmaskinerna tas i bruk på byggarbetsplatsen kan användarna luta sig mot Leicas omfattande praktiska erfarenhet, som säkerställer att arbetet i byggprojekten rullar på enligt plan.

Grävmaskiner från Hitachi kan fås med fabriksmonterade lösningar som exempelvis 2D-maskinstyrning, 2D-förberedd för 3D, dvs. inklusive beslag och kablar, för att kunderna smidigt ska kunna uppgradera till en komplett 3D-lösning vid behov. Fabriksmonterade tiltrotatorer kan också integreras i systemet.