Hexagon Manufacturing Intelligence introducerar en ny funktion för det universella sensorgränssnittet SENMATION när systemet lanseras för koordinatmätmaskinen Leitz PMM-C. SENMATION gör det möjligt för användare att utföra komplexa mätningar med en och samma koordinatmätmaskin genom att aktivera rätt sensor vid rätt tidpunkt.

Sensorerna kan bytas ut helt automatiskt under delprogrammen. SENMATION är konstruerat för att underlätta programmering och samtidigt maximera maskinens drifttid och produktivitet. I den uppdaterade versionen utökas verktygssatsen SENMATION med den analoga skanningsproben HP-S-X5 HD, utöver befintliga sensorer för skanning, optiska sensorer och bildsensorer. HP-S-X5 HD kan användas med mätspetsar på upp till 800 mm och 650 g för att få bättre åtkomst till detaljerna. Inom en snar framtid är det även möjligt för SENMATION att hantera PROFILER R, den taktila sensorn för ytjämnhet, vilket ger koordinatmätmaskinen en ännu större funktionalitet.

SENMATION har en universell sensorväxling och intelligent sensormodul. Systemet är integrerat direkt i CMM-axeln och använder ett mekaniskt växlingssystem för att aktivera sensorn utan operatörsåtgärd. Ett inbyggt system för probidentifiering känner genast igen sensorn och kontrollerar dess status. Det finns inget behov av att kalibrera om mellan byten. De data som sensorerna samlar in sparas inom samma programvarusession. Användarna kan få en omfattande översikt över mätobjektet med de optimala sensorerna för alla aspekter och egenskaper.

Leitz PMM-C är en serie avancerade koordinatmätmaskiner som kombinerar ultrahög noggrannhet med helt unik maskindynamik. Snabb datainsamling och avancerad höghastighetsskanning ger extremt kort genomloppstid för effektiv processtyrning, och SENMATION gör koordinatmätmaskinerna ännu mer anpassningsbara.

Utöver HP-S-X5 HD godkänner SENMATION det motoriserade indexmäthuvudet HH-AS-2.5 med skanningssensorn HP-S-X1, skanningsproben HP-S-X5 3D och den optiska sensorn PRECITEC LR för kontaktfria mätningar på matta, reflekterande, transparenta material och glas.